in

VUČIĆ SE SASTAO SA LAJČAKOM I BORELOM

Po ustaljenoj proceduri, nakon bilateralnih sastanka dve delegacije sa EU posrednicima u dijalogu, za 12 časova zakazan je i trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Avdulaha Hotija, šefa diplomatije EU Žosepa Borela i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borel najavio je da će se na današnjem sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine razgovarati o važnim temama nevećinskih zajednica i rešavanju međusobnih finansijskih potraživanja i pitanja imovine.

-Obe teme su vrlo osetljive i bitne za buduće odnose Srbije i Kosova i za svakodnevni život građana-poručio je Borel.

Žosep Borel je u snimljenoj izjavi pred početak treće runde obnovljenog briselskog dijaloga, na kome učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti, pozdravio zajedničku izjavu u kojoj obe strane potvrđuju da “pridaju EU integracijama najviši prioritet”, da “nastavljaju rad na dijalogu kome posreduje EU” i obećavaju da će “duplirati napore u usklađaivanju sa EU”.

 

-Naravno da se njihove pozicije razlikuju, ali ovde su da nađu zajedničko tlo i da, kroz rešavanje svih otvorenih pitanja, rade na postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa-zaključio je Borel.

On dodaje da su ekspertski timovi Beograda i Prištine tokom leta radili na pitanjima nestalih, raseljenih i ekonomskim odnosima.

-Ovi razgovori nisu uvek laki. Drago mi je da vidim posvećenost i poštovanje sa obe strane-kaže Borel.

Kako je ranije najavljeno na današnjoj, trećoj po redu, rundi obnovljenog dijaloga na visokom nivou, lideri bi trebalo da potvrde finalizaciju dogovora oko pitanja nestalih, raseljenih i ekonomskih odnosa i otvore nove teme koje obuhvataju Zajednicu srpskih opština, međusobna finansijska potraživanja i imoviska pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije