in

Vučić želi da bude član kluba …

Naučio sam jednu važnu stvar – uvek je bolje pripadati klubu nego ne pripadati, rekao je predsednik Srbije na Bledskom forumu.

“Na početku ove krize bio sam najgluplji, jer sam jedini rekao da nema solidarnosti u Evropi, svi su me napali. Sada, kada to kaže Bojko ili neko drugi, niko neće da ih napadne, jer su deo ‘kluba’”, dodao je Aleksandar Vučić.

Ipak, kaže, iako Srbija nije član “kluba”, a on samo jedan “mali čovek”, upravo ga je pozvala kancelarka Angela Merkel, preneo je učesnicima Foruma.

On se pozvao i na poređenje sa napadima na nemački Bundestag i na srpski parlament, te podsetio da je u Beogradu tom prilikom 27 ljudi uhapšeno, a većina puštena već sledećeg dana, dok je u Nemačkoj bio samo pokušaj napada, odnosno ulaska u parlament, a uhapšeno je 300 ljudi.

“Tukli su ih oštro i dok je to kod nas bio čin diktatorstva, u Nemačkoj je to bio čin odbrane demokratije.”

Vučić je ponovio da Srbija želi da bude deo kluba Evropske unije, od koje inače primamo veliku podršku, ali imamo i svoje stavove i vidimo šta se dešava u EU.

Moramo da sarađujemo i sa EU na političkom, a sa SAD na ekonomskom polju i ako odustanemo od saradnje sa SAD, oni nama neće biti neprijatelji, ali će nam biti oponent, rekao je Vučić i dodao da su sve to geopolitičke igre.

Vučić je zatim napustio salu kako bi obavio telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom. Za svoje tvrdnje naveo je još poš jedan primer. “Imali smo nedavno ljude koji su upali u parlament u Beogradu i policija ja intervenisala, uhapsila je neke od nih i kada je bio sličan pokušaj sada u Nemačkoj i kada je policija brutalno pretukla demonstrante i uhapsila na stotine, ispada da mi živimo u diktaturi a da je ovo u Nemačkoj dokaz demokratije”, rekao je Vučić.

(Tanjug)