in

Zadatak opozicije je da nas vrati u prošlost

U nastavku izborne kampanje po Crnoj Gori predsednik vladajućeg DPS Milo Đukanović posetio je Tivat, gde je poručio da, iako tri opozicione koalicije deluju u više kolona, njihov savez predstavlja “političku pešadiju velikosrpskog nacionalizna u Crnoj Gori”, čiji je zadatak da Crnu Goru vrati u prošlost.

“Prvo su nudili da se Crna Gora vrati u okrug proširene Srbije, pa nakon toga da napustimo evropski put i da se vratimo pod interesni kišobran Rusije. A sada: da nam put u budućnost osvetli SPC sa svojim srednjovekovnim dogmama?! Ne verujem u taj put!”, rekao je Đukanović, preneo je portal CdM.

Foto: Tanjug
Litija u Podgorici

Uveren je, kaže, da se iza toga skrivaju zle namere prema Crnoj Gori.

Dodao je da prema temeljnim dokumentima kojima se opredeljuje kurs SPC, ona treba da “čuva, afirmiše i razvija srpske nacionalne interese”.

“Ja to savršeno razumem, ali kada se to radi na prostoru države Srbije. Međutim, kada sa tom idejom dođete u Crnu Goru, onda je jasno da vi želite da menjate naš identitet. Vi želite da posrbite Crnu Goru. I to vladike rade vrlo prilježno. Do juče koliko – toliko skriveno, a sada otvoreno rade vođeni logikom: pravoslavlje jednako srpstvo”, rekao je Đukanović.

Đukanović, koji je i crnogorski predsednik, kaže da od lidera opozicije očekuje godinama samo dve rečenice.

“Jedna je: priznajemo demokratsku volju građana Crne Gore na referendumu 2006. godine. Druga je: priznajemo ono što su strateška dokumenta Crne Gore da ide putem evropskog razvoja. Treću – ne očekujem. Svaka treća i sledeća može da bude besomučna kritika vlasti”, naveo je Đukanović.

VIDEO: Đukanović: Protiv Crne Gore vodi se medijski i politički rat