in

ZAPOSLENO VIŠE OD 18.000 LJUDI Institucije BiH najviše novca troše na plate radnika

U 432 zavoda, agencije, instituta, službe, fonda i drugih javnih ustanova širom Bosne i Hercegovine zaposleno je 18.435 osoba, raspolažu sa 1,7 milijardi KM godišnje, a najveći iznosi troši se upravo na plate zaposlenih.

Preliminarni podaci koje je Transparensi Internešnal u BiH objavio u prvoj bazi javnih ustanova u BiH pokazuju da plate direktora i članova upravnih odbora najčešće idu do zakonom dozvoljenih maksimuma, a neke ustanove su kolektivnim ugovorima dale i veća prava direktorima, piše Srpskainfo.

Podaci nisu kompletni jer su 133 ustanove odbile da dostave neke od traženih podataka koji uključuju broj zaposlenih, iznos budžeta, sastav i primanja uprave i nadzornih odbora.

– Ustanove su najviše odbijale da dostave plate direktora, a iz pristiglih podataka vidi se da najveća primanja imaju rukovodioci ustanova čiji je osnivač Vlada Kantona Sarajevo, koja je čak zakonom ograničila ove plate na tri prosečne plate u FBiH u poslednja tri meseca – navode u TI BiH.

Kako navode, po zadnjim podacima Federalnog zavoda za statistiku te plate ne bi smele biti veće od 2.823 KM, ali su ipak pojedine ustanove dale kolektivnim ugovorima i veća prava svojim direktorima.

Foto: EuroBlic / RAS Srbija
Službenici

Bilo da se radi o Vodama Srpske, Institutu za javno zdravstvo RS koji imaju preko 200 zaposlenih ili Agenciji za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite RS koja ima 12 zaposlenih, primanja članova UO idu do maksimalnih 500 KM mesečno.

– Zanimljiv je primer Specijalne biblioteke za slepa i slabovida lica Republike Srpske koja je članovima UO dodelila naknadu od 200 KM mesečno, iako za to nije imala novca u budžetu i nije dobila saglasnost resornog ministarstva što je dovelo do sudskog spora – istakli su u TI BiH.

Kako navode, treba imati u vidu da se upravni odbori retko sastaju i da je naknada u većini ustanova ista bez obzira na broj sednica.

– Takođe primetno je da pojedine osobe obavljaju funkcije u više upravnih i nadzornih odbora, a postoje i brojni primeri gde izabrani zvaničnici i narodni poslanici upravljaju javnim ustanovama i praktično „sami sebi“ podnose izveštaje o radu – navode u TI BiH.

Podaci koje je TI BIH objavio u prvom registru javnih ustanova trenutno uključuju sastav upravljačkih tela, njihova primanja i iznos budžeta, a u narednom periodu u registar će biti uključeni brojne zdravstvene ustanove kao i one koje su do sada odbile dostaviti ove podatke.

BONUS VIDEO: Dodik: RS i Srbija su oslonjene jedna na drugu