in

ZBORA JE IPAK BILO Bodljavina bikova i narodno veselje na Kočićevom Zmijanju uprkos KORONI (FOTO)

Zvanično, 55. Kočićev zbor u Stričićima danas je, prvi put u istoriji, bio kamerna kulturna manifestacija, bez borbe bikova, džipijade i narodnog veselja. Nezvanično, na Zmijanju sasvim druga priča…

– Ko kaže da nema zbora! Ima. Sve smo organizovali, i koridu, i džipijadu i veselje, samo, da tako kažem, u portabl izdanju – kaže jedan od meštana Stričića kod Banjaluke, pokazujući reporteru Srpskainfo prepune kafane i ražnjeve koji se neprekidno okreću.

Lumperajka uz vruću jagnjetinu, hladno pivo i “Sinove Manjače”… Sve je tu, samo ne pod šatorima, nego u salama i na terasama manjačkih kafana. Nije bilo 50.000 ljudi, kako se na Kočićevom zboru zna skupiti, ali najmanje 1.000 gostiju, među kojima ima i onih koji su doputovali iz inostranstva, prodefilovalo je danas kroz Stričiće.

Najveselije je u lokalu u kojem slave i goste neštedimice časte pobednici ovogodišne koride, ili kako to narod kaže, bodljavine bikova. Jer, korida je održana, iako je, zvanično nije bilo. Ilegalno?

Ne, organizator ovog nadmetanja, Rade Božić, inače predsednik Mesne zajednice Stričići, kaže da je bodljavina bikova organizovana legalno, po svim pravilima, pa i uz poštovanje epidemioloških mera, samo – podalje od očiju javnosti. Urađeno je to, jer je, veli, narod tako tražio, da se ne prekine tradicija.

Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija

– Sve je bilo po PS-u. Čak smo i maske imali, samo ih nismo nosili na licu, nego u džepovima – dobacuje jedan od učesnika ovog narodnog hepeninga.

Bodljavina bikova nije organizovana na zborištu, kao prethodne 54 godine, nego na stočnoj pijaci u Stričićima, u prisustvu svega 50 učesnika i, kako tvrde organizatori, uz poštovanje fizičke distance.

Vlasnicima bikova nije bilo lakše da se domognu pehara: pet učesnika, a dva pobednika! U obe kategorije pobedili su bikovi imenjaci: bik Bjelan vlasnika Jove Vođevića Dumana, grdosija teška skoro tonu i plaćena okruglih 7.000 evra, pobedio je u teškoj kategoriji i ponio titulu “Jablan”.

Nešto lakši i okretniji bik, koji se takođe zove Bjelan, a vlasništvo je veterana Kočićevog zbora, višestrukog šampiona Radomira – Rađe Škrbića, odneo je pehar u srednjoj kategoriji.

Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija

Pošto se pobedi u zube ne gleda, oba pobednika su slavila sa svojim “navijačima”, često nazdravljajući peharima, u koje su još češće dosipali šljivovicu prepečenicu.

– Na Kočićev zbor dolazim već 55 godina. Ej, 55 godina, pa kako da danas ne dođem! Mi ovo nismo dali da se ugasi, ovo je tradicija – kaže rakijom zagrejani Rađa.

Glavni pobednik ovogodišnje mini koride, Jovo Duman, priča kako će 4.000 KM (oko 2.000 evra), koje je njegov bik osvojio, sve do marke pokloniti u humanitarne svrhe. Dok besedi, sa zvučnika odjekuju pesme specijalno spevane za njega – vlasnika najboljih bikova.

Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija

– Imaju o meni tri pesme, spevali su ih “Goci i Lazo” i “Zavičajno jato” – kaže Duman i ponosno pokazuje svog bika pobednika.

Ni vozači džipova nisu dali da se “tadicija ugasi”, pa se njih desetak, onako na svoju ruku provozalo Zmijanjem, a potom su usledile vannastavne aktivnosti.

Miladin i Nenad Šućur i njihovo društvo zalili su ”nezvaničnu džipijadu” u jednom lokalu u Stričićima, uz vruću jagnjetinu, dok se druga ekipa džipaša ulogorila u obližnjem selu Gornji Percan, gde su uz potok pekli prase i čuvali narodne običaje.

VIDEO: Kočićev zbor 2017.