in

ŽENE NA LOKALNIM IZBORIMA U Republici Srpskoj samo pet načelnica opština, nakon 15. novembra moglo bi ih biti JOŠ MANJE

Republika Srpska trenutno ima samo pet žena načelnica opština, i to uglavnom u malim i nerazvijenim loklanim zajednicama, ali ako je suditi po kandidaturama vodećih političkih stranaka, sve su prilike da će ih nakon predstojećih izbora biti još manje!

Da su žene političarke, usled zaoštravanja borbe za pozicije, gurnute u stranu, najbolje pokazuje primer vodeće političke stranke u Srpskoj, piše Srpskainfo.

SNSD, na iznenađenje mnogih poznavalaca političkih prilika, nije ponovo kandidovao dve svoje proverene načelnice opština. Mileva Komlenović iz Kalinovika i Divna Aničić iz Mrkonjić Grada neće dobiti priliku da se bore za još jedan načelnički mandat.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Divna Aničić

Tako je stranka Milorada Dodika, inače poznata kao partija s najviše istaknutih žena među svojim kadrovima, spala na tri kandidatkinje za načelnice opština u RS.

Snežana Ružičić iz Jezera i Mila Petković iz Novog Goražda dobiće priliku da se bore za drugi načelnički mandat, dok u Modriči u trku za fotelju opštinske načelnice ulazi narodna poslanica SNSD, 29-godišnja Mara Milošević.

U trku za još jedan načelnički mandat ulazi i Milka Ivanković iz Istočnog Drvara, i to kao kandidatkinja Zavičajnih socijaldomkrata, ali uz podršku SNSD. Ona je jedna od retkih žena u RS koja ima realne šanse za izbornu pobedu.

Mara Milošević Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija
Mara Milošević

Kakvi su izgledi Maje Dragojević Stojić, kandidatkinje SDS za gradonačelnicu Prijedora, prilično je diskutabilno. Popularna prijedorska doktorka, mlada specijalistkinja kadriologije, relativno je novo lice u politici, ali je u prilično uzdrmanom SDS već dogurala do pozicije potpredsednice stranke, i to pre svega zahvaljujući svom prvom nastupu na izborima. Pre dve godine ona je bila kandidatkinja za Parlament BiH. Nije prošla, ali je osvojila više od 7.600 glasova.

Na lokalnim izborima joj to neće mnogo značiti, jer je već jasno da će se u Prijedoru glavna bitka za fotelju načelnika voditi između SNSD i DNS. Ipak, šef izbornog štaba SDS Milan Miličević veruje da upravo to što su njihovi glavni protivnici podeljeni u dve kolone daje njihovoj kandidatkinji realne šanse za pobjedu.

Maja Dragojević Stojić Foto: SDS / Ustupljene fotografije
Maja Dragojević Stojić

– Doktorka Maja Dragojević Stojić je mlada, a izuzetno uspešna u svojoj profesiji, uživa ogromno poverenje građana Prijedora, a do sada nije bila na poziciji u vlasti. Sve su to prednosti koje ona ima u odnosu na protivkandidate – kaže Miličević.

On je potvrdio da je Maja Dragojević Stojić jedina žena koju je vodeća opoziciona stranka kandidovala za načelničku poziciju.

Sama Maja Dragojević Stojić je poručila da će se, ako bude izabrana, boriti da Prijedor ponovo zauzme mesto koje ovom gradu pripada, a to je mesto druge po razvijenosti lokalne zajednice u Srpskoj.

Kada su u pitanju kandidatkinje za načelničku fotelju, najzanimljivija će biti izborna trka u Modriči, gde u arenu ulaze dve narodne poslanice: favoritkinja SNSD Mara Milošević, inače ćerka moćnog lokalnog biznismena, te Gordana Vidović, poznata aktivistkinja ženskog pokreta i osnivačica prve Sigurne kuće u RS.

Vidovićeva, koja je u Narodnu skupštinu ušla sa liste PDP, i to sa samo 340 glasova, zahvaljujući kompenzacionom mandatu, za poziciju načelnice Modriče boriće se kao kandidatkinja svoje Seljačke stranke. Zbog toga je došla na udar kaolicionih partnera iz SDS, koji imaju svog kandidata, pa su Vidovićevu optužili da je “uzela pare od SNSD” da bi preotimala glasove SDS.

Gordana Vidović Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Gordana Vidović

S druge strane je i neki krugovi u lokalnom SNSD sumnjiče da “igra za opoziciju”, pokušavajući da uzme glasove nezadovoljnih SNSD-ovaca, kojima se nije dopalo što je šef stranke Milorad Dodik raspustio modrički opštinski odbor, kako bi za predstojeće izbore “progurao” kandidaturu svoje favoritkinje Mare Milošević.

Ni jednima ni drugima Vidovićeva nije ostala dužna. Poručila je da “za svojih 60 godina nikad ni od koga nije uzela ni marke”, ali da da će se za glasove, za razliku od nekih drugih pretendenata, boriti pošteno, pa šta bude.

– Ne zanima me da li će neko kupovati glasove, plaćati uzimanje ličnih karata radi dobijanja sigurnih glasova iz inostranstva ili ucenjivati ljude poslom. Ja ću svoje glasove, koliko god ih bude bilo, dobiti isključivo na pošten način – poručila je Vidovićeva i dodala da se kandidovala “zato što na to ima pravo, kao i svaki drugi građanin ili građanka”.

“Bolji deo” BiH

S obzirom na to da RS ima ukupno 64 opštine i grada, a samo pet načelnica, i sadašnja situacija je, sa stanovišta rodne ravnopravnosti, katastrofalna.

U istoriji Srpske još se nije dogodilo da žena bude gradonačelnica, nekog od, sada već osam gradova u RS. Gradonačelnik je i u Republici Srpskoj i u celoj BiH ipak imenica koja se piše isključivo u muškom rodu.

Ipak, RS je, bar što se tiče učešća žena na čelnim pozicijama na lokalu, “bolji deo BiH”, jer Federacija BiH ima samo dve žene opštinske načelnice, od kojih je jedna, Dušica Runić iz Drvara, kadar SNSD. Inače, SNSD je ponovo kandidovao Runićevu za načelnicu Drvara.