in

ZLATO I BRONZA ZA SRPSKE TENKISTE Veliki uspeh naših vozača na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji (FOTO)

Vozači Vojske Srbije osvojili su bronzanu medalju u ekipnoj trci s bojevim gađanjem, koja predstavlja glavni događaj u disciplini “Vojni reli” na Međunarodnim vojnim igrama, koja se održavaju u Republici Tuva, na istoku Ruske Federacije.

Poseban uspeh ostvarila je posada Vojske Srbije u kojoj su desetar Miloš Četrović i stariji vodnik Goran Ćokić osvojili zlatnu medalju u individualnoj trci “Vojnog relija”, sa najboljim rezultatom u konkurenciji osam posada u kategoriji vozila formule pogona 6×6, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije / Tanjug

Vozači Vojske Srbije imali su četiri trke, individualnu, trku sa proverom vatrene osposobljenosti, trku sa preticanjem i ekipnu trku.

U trkama su korišćena neborbena vozila u kategorijama 4×4 i 6×6 “kamaz” i “ural”, dok je glavna ekipna trka vožena na ruskom vojnom vozilu 4×4 GAZ-2330 “tigar”.

I tenkisti Vojske Srbije danas su zabeležili uspeh i plasirali se u polufinale “Tenkovskog biatlona”.

Na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama učestvuju i snajperisti Vojske Srbije, koji se nadmeću u Belorusiji, a takmičenja se završavaju 5. septembra.

Tenkisti VS u polufinalu biatlona

Tenkisti Vojske Srbije plasirali su se danas u polufinale “Tenkovskog biatlona” na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji, na kome učestvuju sedmi put.

Plasman srpskih vojnih tenkista u polufinale usledio je nakon odlično vožene druge i treće individualne trke juče i danas, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Potpukovnik Rade Adamović rekao je da su tenkisti Vojske Srbije individualne trke vozili po veoma zahtevnoj stazi u grupi sa Kinom, Azerbejdžanom i Belorusijom i ocenio da je ostvaren rezultat koji garantuje plasman u narednu etapu takmičenja.

 Foto: Ministarstvo odbrane Srbije / Tanjug

Za ekipu Vojske Srbije nastupile su tri posade. U prvoj posadi bili su komandir tenka poručnik Dušan Stevančev, nišandžija desetar Nenad Stojanović i vozač desetar Nebojša Maksimović.

Drugu posadu činili su komadir tenka poručnik Dušan Sinadinović, nišandžija razvodnik Dorotej Savić i vozač razvodnik Nemanja Manojlović, a u trećoj trci posadu su činili komandir tenka vodnik 1. klase Miroslav Nikolić, nišanddžija desetar Bogoljub Arsov i vozač tenka razvodnik Bojan Marković.

Polufinalna trka u kojoj nastupa ekipa Vojske Srbije na programu takmičenja je 1. septembra.

 Foto: Ministarstvo odbrane Srbije / Tanjug

Zadatak posada je da što brže savladaju prepreke na stazi i reše vatrene zadatke, kao što su gadjanje iz topa u pokretu, spregnutog mitraljeza “PKT” i protivavionskog mitraljeza “Kord”.

Prema propozicijama takmičenja, svaka posada vozi četiri kruga tokom kojih treba da pogodi tri topovska i tri mitraljeska cilja, kao i dva cilja protivavionskim mitraljezom.

U svakom krugu imaju 15 protivtenkovskih prepreka, kao što su protivtenkovski rov, vertikalni zid visine 90 centimetara, vodena prepreka, most, kosi nagib, minsko polje, brdo…

Najbolje postignuto vreme kriterijum je za plasman u finalnu trku, koja će se održati na poligonu Alabino 5. septembra, kada se svečanom ceremonijom i zatvaraju ovogodišnje Medjunarodne vojne igre.