in

ZVEZDA NIKADA BOLJA NA UEFA LISTI Crveno-beli jedva pobedili Tiranu, ali je taj trijumf postao ISTORIJSKI

Fenomenalni rezultati koje crveno-beli beleže u evropskim takmičenjima u poslednjih nekoliko sezona su doprineli tome da klub u ovom trenutku ima najveći koeficijent na UEFA listi u istoriji.

Crvena zvezda je pobedom nad Tiranom u Albaniji i plasmanom u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona stigla do 25.000 bodova, što je do sada neviđen poduhvat kada govorimo o tom klubu, od kada se računa taj koeficijent. Do sada su najviše bodova imali u sezoni 2002/03, ukupno 22.915, ali ove takmičarske godine je to nadmašeno.

Foto: EPA/ Malton Dibra / EPA;
FK Tirana FK Crvena zvezda

Koeficijent se računa na osnovu pet poslednjih sezona, a s obzirom na to da se sledeće godine iz te računice brišu rezultati iz takmičarske sezone 2015/16 u kojoj je Crvena zvezda osvojila 1.50 bodova, a da je pobedama nad Evropom i Tiranom obezbedili 2.50 bodova, jasno je da ih očekuje napredak na UEFA listi.

Uz to su crveno-beli i na 55. mestu UEFA liste, što je najbolji plasman srpskih klubova još od 1995. Time se klub iz Ljutice Bogdana izjednačili sa Lesterom i Anderlehtom, a iza sebe ostavio evropske velikane poput Milana, Spartaka iz Moksve, PSV-a i druge. Podsetimo, Crvena zvezda je 1991/92 bila treća na UEFA listi, što je do sada najbolji plasman, što se striktno pozicije tiče, ali ne i broja bodova.

Svi ovi rezultati koje Zvezda beleži doprinose i napretku domaćeg fudbala. Srbija se trenutno nalazi na 19. mestu UEFA liste što se tiče broja bodova koje države na osnovu učešća klubova u evropskim takmičenjima osvajaju. Ukoliko Crvena zvezda i drugi srpski klubovi nastave kao do sada, nije nemoguće da u narednim godinama, Srbija ima dva predstavnika u Ligi šampiona.

S obzirom da tim Dejana Stankovića još uvek učestvuje u kvalifikacija za Ligu šampiona, postoji šansa da će taj koeficijent, kao i pozicija na UEFA listi sve više rasti.

Video: Navijači “Tirane” budili fudbalere Zvezde vatrometom ispred hotela