in

AKCIJA “VESLO” SIPA u Bratuncu privela dve osobe zbog krijumčarenja migranata iz Srbije u BiH

Akcijom Tužilaštva BiH i SIPA u Bratuncu su uhapšeni osumnjičeni za organizirano krijumčarenje migranata preko granice na reci Drini.

Međunarodna akcija “Veslo” je sprovedena u saradnji sa partnerskim institucijama Srbije.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA, u saradnji sa MUP RS i asistenciju OSA BiH, na području Bratunca, uhapsili su dvojicu osumnjičenih, prenosi Srpskainfo.

Osumnjičene osobe u okviru operativne međunarodne akcije “Veslo”, pod istragom su i osumnjičene su da su delujući sa njima poznatim osobama sa područja Srbije, učestvovali u organizovanju i realizovanju krijumčarenja ilegalnih migranata sa teritorije Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine, preko vodene granice na reci Drini i dalje prema zemljama EU, piše Klix.

Do sad je tokom rada na predmetu “Veslo”, na teritoriji Bosne i Hercegovine i Republike Srbije uhapšeno ukupno 18 osumnjičenih pripadnika grupe za organizovani kriminal, koji se sumnjiče da su organizovali i učestvovali u krijumčarenju najmanje 245 migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Tokom rada na predmetu, podršku je pružio Policijski Centar Jugoistočne Europe-SELEC.

Nakon što ispita osumnjičene osobe, postupajući tužilac odlučiće o daljim aktivnostima u ovom predmetu.