in

Amerika napala Huawei, Kina bi mogla da odgovori blokiranjem Appla

Donald Tramp produžio je zabranu saradnje američkih kompanija sa Huawei i Kina to više neće posmatrati skrštenih ruku.

Ministarstvo trgovine Kine saopštilo je da će preduzeti “sve neophodne mere” kao odgovor na nova američka ograničenja vezana za kineskog tehnološkog giganta Huavej i korišćenje američke tehnologije.

Kina tvrdi da je reč o zloupotrebi državne vlasti i kršenju principa tržišta.

Na sajtu ministarstva se navodi da novi propisi ministarstva “ugrožavaju bezbednost globalnog lanca industrije i snabdevanja”.

“SAD koriste državnu vlast, pod takozvanim izgovorom nacionalne bezbednosti, i zloupotrebljavaju mere nadzora izvoza kako bi kontinuirano ugnjetavale i kočile određene kompanije drugih zemalja”, navodi se u saopštenju neimenovanog portparola ministarstva trgovine Kine uz komentar da će Kina preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih preduzeća”.

Kako nagađaju strani mediji to bi moglo da znači da će na neki način Apple biti ugrožen, isto kao i Qualcomm koji obezbeđuje procesore. Apple u Kini prodaje oko 15 odsto svojih telefona što je neuporedivo veće nego bilo koje drugo tržište za njih. Uz to, u Kini se nalazi i najveći broj njihovih fabrika.While iPhones accounted for only 7.3% of China’s smartphone shipments in Q1 2020, the country accounts for a sixth of Apple’s overall sales. 14.8% of Apple’s total revenue in the first quarter of this year came from China. Additionally, it’s also where most of Apple’s contract factories are located.