in

ANTONIJE ŽELI DA GA IZRUČE AMERICI Jedan od 11 niških hakera upletenih u mega prevaru čeka odluku ministra, a zahtev ima i TRUDNA FILIPINKA

Antonije Š. jedan od 11 niških hakera čije je izručenje tražila Amerika usaglasio se sa ekstradicijom, zahtevajući da se u tome postupa po pojednostavljenoj proceduri.

Viši sud u Beogradu juče je objavio da su ispunjene pretpostavke za ekstradiciju Nišlije Antonije Š. Sjedinjenim Američkim Državama, navodeći da je ovaj programer na saslušanju 30. septembra izjavio da želi da bude izručen po pojednostavljenoj proceduri.

– Kako je zamenik tužioca za organizovani kriminal naveo da smatra da su ispunjene procesne pretpostavke za izručenje, odnosno za udovoljavanje zamolnici i da je zahtev sa prilozima koji su dostavljeni uz zahtev SAD za izručenje naših državljana u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i sa odredbama bilateralnog Ugovora koji Srbija ima sa SAD u pogledu izručenja okrivljenih u jednoj od ovih država, to je Krivično vanpretresnoveće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu 20.10. donelo rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Sjedninjenim Američkim Država A.S. radi vođenja postupka – navodi se u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Šta to u praksi znači?

Kako objašnjava izvor “Blica” upoznat sa slučajem, u pogledu ekstradicije Antonije Š. neće važiti žalbe, dodatni zahtevi.

– Nakon što se ovaj zaključak suda dostavi ministru pravde on će je razmotriti i odlučiti hoće li odobriti izručenje. Ukoliko odobri, Antonije Š. će biti prvi srpski državljanin koji će po ovakvoj proceduri, na osnovu Sporazuma, biti izručen Americi – objašnjava naš sagovornik iz pravosuđa.

Paralaleno sa tim, Ksenija Krstić Fejatilano, trudnica poreklom sa Filipina koja je uhapšena zajedno sa programerima nalazi se i dalje u pritvoru. Kako saznajemo, ona je u devetom mesecu trudnoće, a termin za porođaj joj je 8. novembra.

– Mi smo dva puta podnosili zahtev da joj se umesto pritvora u zatvoru odredi kućni pritvor uz elektronski nadzor, jer je ima visokorizičnu trudnoću. To su potvrdili i lekari, međutim do sada nismo dobili odgovor suda – kaže za “Blic” branilac uhapšene Milan Petrović.

Foto: RAS Srbija

Ilustracija

Kako je “Blic” pisao, u zahtevu zahtevu za izručenje 11 niških programera, američko tužilaštvo pozvalo se na dokaze koje su prikupili tokom istrage, navodeći izjave istražitelja koji su radili na slučaju.

– Sumnja se da su programeri uzrasta između 25 i 35 godina putem interneta pravili investicione platforme za binarne opcije. Potom su pronalazili investitore iz inostranstva, stvarili lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju i prebacivanju novca. Navodno su potom zatvarali lažne platforme i nakon nekog vremena otvarali nove sa istom, već razrađenom metodom rada – kazao je ranije izvor “Blica” upoznat sa slučajem.

Prema njegovim rečima, SAD sumnjaju da su programeri delovali od 2011. do juna 2020. godine, ne precizirajući da li je ova grupa imala vođu, niti kako su investitori uplaćivali novac na platforme, ali ni to ko je i na koji način “vrbovao” američke državljane da se upuste u priču sa “onlajn ulaganjem”.

Svi osumnjičeni terete se za tri krivična dela: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, prevare i pranje novca, za koje im preti kazna zatvora (po američkom zakonu) do 20 godina.

Čeka se odluka o izručenju

O molbi SAD za izručenje ostalih 10 osumnjičenih za računarske prevare putem raznih investicionih platformi, koji su i dalje u pritvoru, još nije odlučeno jer se protive ekstradiciji.