in

Avion je pregledan pre leta, formirana je komisija

Vojni avion MIG 21 pao je jutros u ataru sela Brasina, kod Loznice. U nesreći je poginuo jedan pilot, dok se za drugim traga. Jedan meštanin je povređen i on je sa lakšim povredama zbrinuta u bolnicu.

Na našem blogu možete pratiti sve detalje u vezi ove nesreće iz minuta u minut.

17.50 -“Formirana je komisija koja će se baviti uzrocima pada aviona”

Portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije major Milan Gujanica rekao je da je avion pre poletanja kompletno pregledan u skladu sa procedurama.

– Avion je neposredno pre poletanja kompletno pregledan u skladu sa procedurama, kada je utvrđeno da je spreman i ispravan za izvršenje zadatka. Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković su nakon završetka uviđaja vojnih i civilnih organa formirali komisiju za ispitivanje vanrednog događaja, odnosno stručnu komisiju koja će se baviti uzrocima udesa vazduhoplova MiG-21 – rekao je major Gujanica i dodao da „pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa dubokim bolom žale za poginulim kolegama i upućuju najiskrenije saučešće njihovim porodicama“.

17.30 – Ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić danas obišli mesto pada aviona i razgovarali sa očevicima.

17.25 – Saopštenje Ministarstva odbrane

“Piloti major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RViPVO Vojske Srbije poginuli su danas prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika. Pilot major Dejan Krsnik, komandir 4. avijacijskog odeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 28. maja 1971. godine u Beogradu. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 30. jula 1994. godine. Oženjen je i otac jednog deteta. Pilot kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, pomoćnik komandanta za obaveštajno-izviđačke poslove 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 3. oktobra 1977. godine u Loznici. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 29. septembra 2001. godine. Oženjen je i otac dvoje dece.

Vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović uputili su porodicama poginulih pilota telegrame saučešća.

Avion MiG-21 pregledan je pre poletanja u skladu sa svim procedurama i nakom pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let.”

16.49 – Otkriven identitet i drugog poginulog pilota

Pilot major Dejan Krsnik, komandir 4. avijacijskog odeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 28. maja 1971. godine u Beogradu. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 30. jula 1994. godine. Oženjen je i otac jednog deteta.

Foto: Ministarstvo odbrane / Ustupljene fotografije

Pilot major Dejan Krsnik

16.16 – Od nastradalog pilota se oprostio i FK Partizan

Od nastradalog Vasiljevića se oprostio i FK Partizan emotivnom porukom, klub iz Humske je otkrio kako je pilot upravo bio njihov navijač.

– Vojnim avionom koji se danas srušio u rejonu sela Brasina kod Loznice upravljao je pilot Zvonko Vasiljević. Počivaj u miru junače – naveli su uz fotografiju pilota u Partizanovom dresu.

15.58 – Predsednik uputio saučešće porodicama poginulih pilota

“Duboko sam potresen vešću o smrti naših pilota, koji su živeli za Srbiju i koji su ceo svoj život posvetili služenju otadžbini.

U ovoj tragediji, njihove porodice su izgubile svoje najmilije, naša vojska izuzetne patriote i profesionalce, a cela zemlja – heroje koji su sebe nesebično davali obavljajući časno svoje teške dužnosti. Primite izraze mog najdubljeg saučešća i poštovanja“”, navodi se u telegramu Vučića, saopštila je pres služba predsednika.

15.20 – Ministarstvo odbrane: Nastradala dva pilota

I Ministarstvo odbrane potvrdilo je zvanično da su u nesreći poginula dva pilota.

Dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije poginuli su danas oko 9.10 časova prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika obavljajući svoje letačke zadatke, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Posle obaveštavanja svih članova porodica poginulih pilota, Ministarstvo će, kako se navodi, obavestiti javnost o imenima pilota.

14.49 – Kiša otežava potragu za drugim pilotom

Redakcija Tanjuga realizovala je lajv prenos sa mesta nesreće i na kadrovima koje je usnimila njihova ekipa vidi se da je veliki broj policajaca i vojnika i dalje na licu mesta.

Mesto pada vojnog aviona

Foto: Tanjug News Agency official / youtube

Mesto pada vojnog aviona

Potragu za drugim pilotom koja je i dalje u toku, dodatno otežava činjenica da je u međuvremenu počela da pada kiša, imajući u vidu da je reč o izuzetno nepristupačnom terenu.

14.30 – Majka nastradalog pilota: Rekao je da će leteti iznad naših kuća

– Pola sata pre leta, Zvonko me je pozvao rekao mi da izađem na terasu da će leteti iznad naših kuća. Čekala sam ga “kao ozeblo sunce”, on je naš ponos i dika u svakom smislu i kao dete, i kao čovek i kao pilot. Šta se, u međuvremenu, desilo ne znam – kazala je Mara, majka nastradalog Zvonka.

Mesto pada vojnog aviona

Foto: Tanjug News Agency official / youtube

Mesto pada vojnog aviona

14.00 – Objavljena fotografija nastradalog pilota

Kako su ispričali poznanici i kolege, Zvonko važi za izuzetnog pilota i u kolektivu gde radi za njega imaju samoreči hvale. Radio je na aerodromu u Lađevcima kod Kraljeva gde je upravljao avionom Orao, da bi prešao na Batajnicu kao trenažni pilot na MIG-u 21. Odatle je i poleteo jutros.

Zvonko V. (desno)

Foto: Drustvene mreze

Zvonko V. (desno)

13.53 – Pilot koji je nastradao nadletao svoju kuću i selo

Pilot Z.V, koji je upravljao avionom MIG 21, poginuo je kada se njegova letelica srušila u reonu Brasine, kod Malog Zvornika, potvrđeno je Tanjugu u porodici stradalog pilota.

Avionska nesreća

Foto: Tanjug

Avionska nesreća

Nesrećni pilot (43), inače, rodom je iz sela Donja Borina i, kako navode članovi njegove porodice, poginuo je malo pošto je nadleteo svoje selo i porodičnu kuću.

13.35 – Tužilac: Sasvim je izvesno da su poginula oba pilota

Zoran Obradović, tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Šapcu, potvrdio je za “Novosti” da u selu Brasina, kod rudarskog naselja, srušio vojni avion.

Po njegovim rečima, bilo je reči da je pilot katapulirao, „ali je, sasvim izvesno, da su poginula oba pilota“.

13.03 – Hitne službe češljaju teren

Kako je avion pao na izuzetno nepristupačnom terenu, vatrogasne i druge hitne službe i dalje češljaju teren.

Hitne službe češljaju teren

Foto: Tanjug

Hitne službe češljaju teren

12.47 – Avion star 34 godine

Avion koji se srušio u ataru sela Brasina kod Loznice star je 34 godine, a nakon remonta 2016. i pauze od dve godine, našao se ponovo u vazduhu u maju ove godine.

MIG 21

Foto: AP Darko Vojinović / Tanjug

MIG 21

Reč je o dvosed MiG-21UM (NL-16, evidencijskog broja 16185) najmlađi MiG-21 kojeg je decembra 1986. nabavila bivša Jugoslavija. Remontovan je 2016. godine u Vazudhoplovnom zavodu “Moma Stanojlović“ i, kako je ranije ove godine objavio portal “Tango siks” trebalo je da ostane u upotrebi do 2026.

12.15 – Povređenog muškarca pronašli u dvorištu

Muškarac koji je zbrinut u bolnici u Loznici povređen je pošto se spletom nesećnih okolnosti u trenutku pada aviona našao u dvorištu svoje kuće.

– Vitomir je bio u svom dvorištu kada se avio srušio! On je tada zadobio opekotine i komšija koji je čuo buku i video gust dim izašao je i našao ga. Odmah ga je prevezao u lokalnu bolnicu i on je zbrinut i za sada se ne zna da li je životno ugrožen – kaže jedan očevidac ove velike katastrofe.

11.54 – Helikopterom traže drugog pilota

Jedan helikopter na licu mesta pretražuje teren iz vazduha, zbog navodne informacije da je u avionu bio još jedan pilot.

11.40 – Povređeni muškarac zbrinut u bolnici u Loznici

Muškarac star 59 godina koji je povređen prilikom pada vojnog aviona u ataru sela Brasina kod Loznice, primljen je u Opštu bolnicu Loznica sa brojnim opekotinama.

Fotografije sa lica mesta

Foto: Mirjana Čvorić / RAS Srbija

Fotografije sa lica mesta

– Muškarac je primljen u jedinicu intenzivne nege, svestan je, orijetisan, sa opekotinama grudnog koša, glave i ruku. Osim opekotina druge povrede nisu ustanovljene za sada – potvrđeno je za “Blic”.

11.30 – Avion bio ispravan

Kako je nezvanično objašnjeno “Novostima” u Ministarstvu odbrane, pre poletanja obavljeni su svi pregledi koje nalaže procedura u avijaciji što podrazumeva i pet potpisa na dokument o spremnosti letelice za poletanje.

Helikopter

Foto: Mirjana Čvorić / RAS Srbija

Helikopter

Da avion može na zadatak prema pravilima potvrđuje dežurni mehaničar, oficir, pilot…

Na sajtu Ministarstva objavljeno je da je pregledan jutros u skladu sa svim procedurama i nakon pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let.

11.15 – Meštani šokirani, uviđaj još u toku

Na licu mesta je veliki broj pripadnika hitnih službi, policajaca, vatrogasaca i vojnika.

Avion pao u okolini Loznice

Foto: Mirjana Čvorić / RAS Srbija

Avion pao u okolini Loznice

Očevici su šokirani, prepričavaju trenutke pre pada, stravičnu buku koja ih je uznemirila i jezive scene nakon pada.

11.02 – Jedan pilot poginuo, za drugim se traga

Kako javlja RTS, u nesreći je poginuo jedan vojnik, pilot, a za drugim se traga.

Avion pao u okolini Loznice

Foto: Mirjana Čvorić / RAS Srbija

Avion pao u okolini Loznice

10.50 – Vučić: Čuo sam da je bila nesreća

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ga je vest o padu aviona kod Loznice dočekala u Istanbulu i da još nema zvanične informacije iz Minoistarstva odbrane.

– Čuo sam da je bila neka nesreća sa našim jednim starim avionom 21, nadam se da vesti nisu tačne, ali proverićemo to – rekao je Vučić.

10.46 – Gusti, crni oblak dima iznad mesta nesreće

Televizija Podrinje iz BiH objavila je video-snimak na kom se vidi gusti dim iznad mesta nesreće.

10.43 – Olupina se puši u dvorištu meštanina

Portal Zvornik danas objavio je prve fotografije olupine koja se puši. Na jednoj fotografiji se čak vidi i plamen.

Avion

Foto: Redakcija Zvornik Danas / Ustupljene fotografije

Avion

10.30 – Oglasilo se Ministarstvo odbrane

Tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka jutros oko 9 časova srušio se avion Mig 21 Vojske Srbije u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika.

Na lice mesta upućena je ekipa Službe traganja i spasavanja RV i PVO i nadležni organi.

10.25 – Meštani šokirani

Meštani Vrasine su iznenađeni, uznemireni i zabrinuti jer kako kažu ni u snu nisu mogli da pretpostave da se ovako nešto pomoglo dogoditi.

Na mestu događaja stigle su vatrogasne ekipe, ekipe policije koje obezbeđuju mesto događaja u očekivanju nadležnih državnih istražnih organa.

10.20 – Letelica se srušula u dvorište meštanina

Avion je leteo iz Donje Borine gde je prema svedočenju jednog od meštanina umalo nije udario u njegovu kuću, nastavio je ka Vrasini, javlja reporter “Novosti”.

Nezvanično, meštanin u čije je dvorište pao je povređen.

Avion

Foto: Redakcija Zvornik Danas / Ustupljene fotografije

Avion

10.00 – Avion se srušio u selu Brasina

U selu Brasina kod Loznice srušio se avion, kako navodi lokalni portal InfoLo, očevici su ispričali da je avion u niskom letu iz pravca Cera preleteo preko Gučeva ka Zvorniku i napravio krug. Posle toga čula se strašna buka.