in

BIO JE PRIJATELj KAKAV SE MOŽE POŽELETI: Reporteri “Novosti” u selu Donje Borinje, u domu poginulog pilota Vasiljevića

Ekipa “Novosti” bila je u njegovoj rodnoj kući, pre saznanja o sudbini pilota i koopilota. Roditelji i nekoliko prijatelja i rođaka već su bili u suzama, zabrinuti, tužni. Niko, međutim, još nije želeo da poveruje u najgore. Pročulo se da se navodno pilot katapultirao u naselju Čolakovići u Brasini. Sve neprovereno, nezvanično što je brigu činilo još većom i otvaralo put crnim slutnjama, ali su još neko vreme gajili zrno nade.

– Pola sata pre leta Zvonko me je pozvao i rekao da izađem na terasu, da će leteti iznad naših kuća – priča, za “Novosti”, njegova majka Mara. – Čekala sam ga. On je naš ponos i dika u svakom smislu i kao dete, i kao čovek i kao pilot.

Otac Dragan kaže da zna sina u dušu, ali i njegova razmišljanja o letovima i dodaje:

– Ko zna koliko puta mi je govorio da nikad, ni po koju cenu, ne bi ostavio nekoga u avionu, a on sam da se katapultira. Nikada, naglašavao je, ne bi to učinio. Siguran sam da to ni sada nije učinio, jer ga krasi snažan moral, profesionalnost i čovekoljublje.

U rodnom kraju, kao i obližnjoj Loznici, Vasiljević je važio za ljubitelja druženja, posebno sportskih. Rekreativno je igrao fudbal, a pamtiće ga i kao strastvenog navijača Partizana. “Grobari” su mu na društvenim mrežama juče odali poslednju počast.

I Zvonkov stric, Vidoje, bio je pilot, potpukovnik avijacije JNA. Mlađi Vasiljević je tako nastavio vojničku i pilotsku tradiciju ovog časnog doma u Donjoj Borini. Nažalost, i Vidoje je tragično poginuo pre dvadesetak godina, ali ne u letu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije