in

CRNI NIZ Dečak (12) koji je poginuo kod Smederevske Palanke NIJE JEDINI koji je poginuo na traktoru, najmlađa žrtva imala samo DEVET GODINA

Vest o dvanaestogodišnjem dečaku iz sela Pridvornice kod Smederevske Palanke koji je poginuo kada se traktor kojim je upravljao prevrnuo i priklještio ga, šokirala je Srbiju. Nažalost, slučaj ovog dečaka nije usamljen, pošto su i ranije deca, često i mlađa od njega, ginula upravljajući poljoprivrednim mašinama.

Meštani sela Pridvornice ispričali su za beogradske medije da ovo nije prvi put da nastradali dečak upravlja traktorom. Taj suludi postupak opravdali su činjenicom da je u selu sve manje odraslih koji bi mogli da se bave poljoprivrednim poslovima…

– Čuli smo da se spremao da ide na njivu sa svojima. U ovom domaćinstvu glavni izvor prihoda je poljoprivreda, tako da su svi članovi porodice uključeni u sve poslove. Dečak, koji ima dve sestre, voleo je mnogo selo i životinje. Još kao mali naučio je da vozi traktor. Često sva deca, pošto je selo malo i nema mnogo stanovnika, voze traktor i druge poljoprivredne mašine – kazali su meštani.

Nažalost, ovaj slučaj nije usamljen i javnost u Srbiji imala je prilike da sazna stravične sudbine dece koja su morala da odrastu pre vremena, sednu za volan neke od poljoprivrednih mašina i nažalost, spletom nesrećnih okolnosti, nastradaju.

Traktor prešao preko jedanaestogodišnjaka

“Blic” je prošle godine pisao o sudbini S. T. (11), dečaka iz sela Dedinac kod Kuršumlije, koji je poginuo je kad je preko njega prešao traktor. Nesrećni dečak je u kobnom trenutku bio na traktoru sa ocem Radovanom (48) i nastradao mu je pred očima.

S., inače najstariji od četvoro dece, bio je u njivi u neposrednoj blizini svoje kuće kada je došlo do prevrtanja.

Foto: Privatna arhiva

Traktor sa kog je poginuo dečak iz Kuršumlije

Meštani su kasnije prepričavali da je traktor počeo da se nekontrolisano kreće unazad, da se prevrće… Tokom tumbanja pao je da dete i prignječilo ga.

– Otac je pokušavao da ga izvadi ispod traktora, ali nije uspeo. Traktor ga je prešao preko njega i nastavio dalje, a on je ostao na mestu gde je pao. Bio je dobar dečko – kazao je za TV Prvu Radomir Milošević, meštanin sela.

Desetogodišnjaka priklještila mašina

Slična sudbina pre tri godine zadesila je i porodicu desetogodišnjeg Mladena G. iz sela Prijezdić kod Valjeva, koji je poginuo po gotovo identičnom scenariju – bio je na traktoru koji se prevrnuo, prilikom čega je dečak ispao iz kabine i završio pod točkovima masivne mašine.

Dečak je na traktoru bio sa dedom i u prvi mah se posumnjalo da je dete dedi, u trenutku zanošenja, ispalo iz krila na zemju. Uviđaj je međutim pokazao, s obzirom na položaj tela i vozila, da je za volanom bio dečak.

Uviđaj

Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija

Uviđaj

– Pretpostavka je da je deda sedeo na blatobranu, a da je dečak vozio. Do prevrtanja je, kako se pretpostavlja, došlo tako što je najverovatnije otpustio kvačilo pre nego što je ubacivao u brzinu, posle čega je traktor poskočio i propeo se. Mladen je ispao iz sedišta, a vozilo je u padu prignječilo dete – rekao je tada izvor iz istrage.

Devetogodišnjak nastradao na traktoru

U selu Erčeg, u ivanjičkom kraju, poginuo je devetogodišnjak D. R. pošto ga je pregazio traktor. Iako nije najjasnije kako je došlo do nesreće, meštani su ispričali da je dete bilo samo pored traktora, kada se mašina pokrenula i pokosila ga.

Dečak je sa dedom bio kod kolibe na Goliji, gde leti njegova porodica obavlja poslove na imanju. Dok je deda bio odsutan, mališan je navodno pokrenuo traktor koji mu je prešao preko stomaka. U teškom stanju je prevezen u Beograd, na putu do beogradske bolnice su ga nekoliko puta reanimirali.

– D. je bio dete za primer, odličan đak, pametan, vedar, uvek nasmejan… Voleo je da svakog leta dođe kod babe i dede u Erčege, na raspust. Obožavao je da dedi, koliko može, pomaže u poslovima na imanju. Ne možemo ni da zamislimo da ga više nema, da se u jednom kobnom trenutku ugasio život koji je tek bio u povoju – pričali su tada meštani ovog sela.

Tanjičara teško povredila dečaka

Pre dve godine četrnaestogodišnjak je povređen u ataru sela Dubovac kod Deliblata. Dečaku je tanjirača, velika i opasna poljoprivredna mašina, prešla preko karličnog dela i on je s teškim povredama prevezen u bolnicu u Beogradu.

Katastrofalne posledice su izbegnute samo pukom sreću, jer se sve desilo na delu njive na kome je zemlja već bila odmekla, dovoljno rastresita da je pod pritiskom tanjirače telo deteta utonulo.