in

“DA SE NE ZABORAVI” Milanović ponovio poziv Plenkoviću na sastanak povodom AFERE

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo je danas pozvao na sastanak i razgovor premijera Andreja Plenkovića, a u kontekstu afere Janaf i njihovih različitih gledanja na funkcionisanje državnih institucija.

“Još jednom pozivam predsednika Vlade na sastanak i razgovor, kada god njemu odgovara. Da se ne zaboravi”, stoji u Milanovićevoj objavi na Fejsbuku, navodi agencija Hina.

Milanović je juče najavio da će “razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem o aferi Janaf i funkcionisanju državnih institucija”.

Iz Vlade su nakon toga poručili da Milanović prvo treba da se izvini “onima koje vređa, a potom i stabilizuje”, kao da i kazneni postupci koji su u toku, kao i nezavisan rad DORH-a, policije i Uskoka – nisu teme za razgovor.

Milanović je nakon toga jutros na Fejsbuku uputio ironično izvinjenje, navodi Hina, u kojoj, među ostalim, kritikuje premijera Plenkovića da “ništa nije želeo da zna, vidi ili čuje, ma koliko mu svi drugi u državi govorili o tome, pisali i upozoravali ga”.

Afera koja trese zemlju

Istraga protiv predsednika Uprave Janafa i ostalih pokrenuta je na osnovu kaznene prijave “policijskog Uskoka” nakon celodnevnih pretraga i ispitivanja u tužilastvu, navodi Hina.

Oni se terete za trgovanje uticajem, davanje mita, zloupotrebu položaja i ovlašćenja i pomaganja u tim nedelima.

Uz direktora Janafa istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i rukovodilac firme Elektrocentar Petek.

Petek u zamenu za posao podmitio čelnika Janafa sa 1,96 miliona kuna, a Kovačević je zatim u Janafov plan investicija uvrstio dva projekta.