in

Danijela se borila da ga odgurne od sebe, a on joj OVAKO odgovorio! Isplivali detalji razgovora glumice i silovatelja

Danijela Štajnfeld prva je glumica u Srbiji koja je otkrila da ju je silovao moćnik iz srpske filmske industrije.

Glumica je otkrila da je silovana i da iza toga stoji “moćnik iz filmske industrije” u svom dokumentarnom filmu “Zaceli me”, koji je premijerno prikazan nedavno na festivalu u Sarajevu. Navela je da se sve dogodilo pre četiri i po godine, nakon čega je napustila Srbiju i odselila se u Ameriku. Identitet silovatelja nije otkrila.

Pobegla u Ameriku: Našu poznatu glumicu silovao moćnik iz filmske industrije

Priznanjem da je silovana Danijela Štajnfeld je potresla javnost u regionu, a na njeno priznanje nije ostalo imuno ni srpsko tužilaštvo.

Mada mediji juče nisu zvanično dobili odgovore od tužilaštva, nezvanično se saznaje da je tvrdnja glumice i sve što se pojavilo u medijima i njenom filmu sasvim dovoljno da tužilaštvo postupi i po službenoj dužnosti zatraži prikupljanje potrebnih informacija.

Nakon što Danijela pita nepoznatog muškarca seća li se da je plakala i da nije želela ostati nasamo s njim, da se oseća ugroženo, da je govorila “ne”, ovaj joj odgovara:

-Mogu da razumem, ali to je velika greška! Moje iskazivanje nežnosti nije izraz nepoštovanja, to je tvoje dostignuće! To je za čast, a ne za osećaj ugroženosti. Iskreno ti govorim. Kao da bih stavio ku*ac u neku koju ne poštujem? Da ponižavam, da potcenjujem? Naprotiv, to radim sa osobom koja zaslužuje moju naklonost! Imaš li ti pojma ko sam ja- pita je silovatelj na kraju.

Glumica je u svom gostovanju rekla kako je njena ideja bila da napravi film o posledicama seksualnog zlostavljanja iz obe perspektive, žrtve, ali i onih ljudi koji su počinili zločin.

-Kada smo napravili sirovi materijal, u tom momentu sam se ohrabrila da i ja podelim deo svoje priče. “Zaceli me” je direktan poziv ili komanda društvu da podrže žrtvu silovanja. Ne možete nikoga naterati da vas zlostavlja ili siluje, volela bih sa ovim filmom da se pokaže jedan intiman portret da je ovo jedan društveni problem i da je u stvari moja poruka da je izlečenje jako jednostavno, samo bi trebalo da saslušamo žrtve- izjavila je Štajnfeldova.

Navela je i to da se nije usudila nikome da kaže ili prijavi silovanje jer se pribojavala da bi posledice po njenu bezbednost, porodicu i budućnost bile mnogo gore od samog zločina s obzirom na to da je počinilac izuzetno moćan u filmskoj industriji (to navodi na zaključak da se radi o nekom ko producira ili režira velike projekte, prim. aut.).

PODRŠKA OD KOLEGA

Danijeli podrška stiže sa svih strana, najpre od njenih kolega koji su se odmah oglasili i istakli da su uz nju, ali je i zamolili da jasno i glasno kaže ime napasnika kako bi bio kažnjen za delo koje je učinio, a u filmskim krugovima se najčešće kao zlostavljač pominje jedan poznati filmski producent.

Danijeli se ova užasna situacija dogodila na početku karijere. Lepa Mariola iz filma “Ivkova slava” se juče oglasila na Instagramu i zahvalila svima na podršci, ali nije otkrila ime silovatelja.

– Poveravala sam se laptopu… Radila sam male video zapise, na koje sam čak i zaboravila, danima sam bila u šoku. Onda, kad smo u montaži smislili da vidimo ima li nešto arhivsko, pronašli smo to na hard drajvu koji se skroz raspao. Ti materijali su sad dragoceni testament, kako žrtva podnosi i kako se nosi sa tim u danima posle zločina.

Ovaj tema potresla je Srbiju te je poznati producent Maksa Ćatović prokomentarisao celu situaciju.

– Grozno je da neko koristi svoju poziciju u poslu da bi došao do žene. To je za muškarca najgora moguća osobina. Nažalost Vajnstina (producent koji je zlostavljao mnoge poznate dame) ima i kod nas, a ne samo u Americi. A te priče kruže za još nekoliko kolega. Oni uslovljavaju angažovanje glumica ili ženskih članova ekipe intimnim odnosima. Podržavam mladu glumicu i nadam se da će smoći snage da javno kaže ime, nema razloga da ga štiti.

Istog je mišljenja i glumac Saša Pantić.

– Treba žena da kaže ime. Sumnjam da će svi iz branše stati na njenu stranu. Gori su ovi što ćute, a znali su da se njoj to desilo. Podržavam je, Danijela je izvrsna glumica i želim joj da istraje do kraja. Doći će vreme kad će takvi koji to rade i da odgovaraju. Moja ćerka je na trećoj godini glume, a da se njoj tako nešto desi ja bih ga odrobijao – rekao je Pantić za Kurir.

I Eva Ras kaže da joj je žao što se Danijeli sve to desilo.

– Mislim da to nije svojstveno našem svetu, već svakoj profesiji. Muškarci napadaju žene, neke uspeju da se odbrane, a neke ne. Žao mi je što se Danijeli to dogodilo, verujem da ni to nije htela da obelodani već se desilo spontano. Niko ne želi da bude u centru pažnje na taj način. Na njenoj sam strani i volela bih da joj se dešavaju lepe stvari.

Harvi Vajnstin, sa kojim upoređuju producenta koji je silovao Danijelu, marketinški genije, čovek sa istančanim njuhom za dobre filmove i tvorcem “Miramaxa” je godinama zlostavljao zlostavlja mlade i nove glumice, a sve je bilo zataškano zbog njegove moći.

Spisak žena koje je ovaj holivudski biznismen zlostavljao je podugačak – samo onih koje su priznale šta im je uradio je preko 80. Na listi su i brojne poznate glumice – Ešli Džad, Rouz Mekgovan, Azija Arđento, Kejt Bekinsejl, Anđelina Džoli, Mira Sorvino, Selma Hajek, Minka Keli, Gvinet Paltrou, Kara Delevinj…