in

DEBATE IM NISU MILE Svetski političari rado staju “oči u oči”, naši beže od protivkadidata verujući da su im tako VEĆE ŠANSE ZA POBEDU

Milioni američkih građana uoči svakih izbora s nestrpljenjem čekaju debate predsedničkih kandidata, koje u mnogim slučajevima odrede i ishod tih izbora.

Za razliku od njih, građani BiH retko kad imaju priliku da vide televizijska sučeljavanja kandidata, bilo onih na lokalnom, republičkom ili nivou BiH.

Za razliku od demokratskih zemalja, u kojima su predizborne TV debate među najgledanijim emisijama, u BiH toga najčešće i nema, jer mnogi političari odbijaju sučeljavanje s protivkandidatima, piše Srpskainfo.

Korist

U prilog tome govori i činjenica da za protekle opšte izbore u BiH građani nisu imali priliku da gledaju televizijsko sučeljavanje predsedničkih kandidata, ali ni onih koji su se borili za funkciju člana Predsedništva BiH.

Slična situacija je za ovogodišnje lokalne izbore, koji bi trebali da se održe za dve i po sedmice. Iako bi mnogi građani rado videli sučeljavanje kandidata za (grado)načelnike svojih lokalnih zajednica, taj film verovatno neće gledati ni za ove izbore.

Zašto političari beže od debata? Da li je reč o tome da su nesigurni u sebe i svoj program ili prosto smatraju da debate kod nas nemaju istu snagu kao u razvijenim evropskim zemljama i da im neće doneti nikakvu korist?

Loša poruka RAK

Predsednik Kluba novinara Banjaluka, te vlasnik i glavni i odgovorni urednik portala Capital, Siniša Vukelić, ističe da su debate u zapadnim zemljama izuzetno dobro organizovane i glasači ih, ali i analitičari, s nestrpljenjem očekuju.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Siniša Vukelić

– I kod nas javne televizije imaju obavezu da ih organizuju, dok privatne televizije nemaju tu obavezu. Znam da su neke privatne komercijalne televizije htele da organizuju javne debate s kandidatima za (grado)načelnike najvećih lokalnih zajednica u BiH. Međutim, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) im to nije dozvolila. Mislim da je to loša poruka, jer komercijalne televizije to mogu da organizuju čak mnogo bolje i nepristrasnije nego što to rade javni servisi – ističe Vukelić.

Dodaje da je činjenica da kod nas kandidati beže od javnih debata, jer se plaše da bi se njihovi argumenti pokazali kao loši u odnosu na argumente suprotne strane.

– Pokazali bi da su obećanja koja daju neosnovana. Raskrinkala bi se ta populistička obećanja, kojima se razmahuju u kampanjama i na terenu, posebno u ruralnim sredinama, gde ljudi nisu navikli da promišljaju i analitički gledaju na njihova obećanja – ističe Vukelić.

Sociolog Vedran Francuz ističe da bi debate mogle imati uticaj na ishod izbora i kod nas, jer bi mogle da “razbude” neopredeljene birače.

Veruje da politički kandidati u BiH beže od debata jer smatraju da bi im umanjila šansu za pobedu.

– Oni koji smatraju da imaju veće šanse za pobedu izbegavaju debate. Verovatno misle da mnogo više rizikuju kada bi izašli na takvu vrstu dijaloga s protivkandidatom. To je šteta jer bi građani kroz debate mogli da saznaju mnogo više o pojedinim kandidatima nego što to mogu iz plaćenih intervjua, bilborda i slično – navodi Francuz.

Gledanost

Podseća da su debate obavezne u mnogim zapadnim zemljama, pa i u Hrvatskoj i Sloveniji. Nezamislivo je, kaže Francuz, da dođe dan glasanja, a da pre toga nije bila debata između predstavnika dve najveće partije.

– Setimo se velike debate Hilari Klinton i Donalda Trampa, koju je gledalo skoro 84 miliona ljudi. To je bila jedna od debata koja je tada presudila u SAD po pitanju predsedničkih izbora – ističe Francuz.

Ličina: Više štete nego koristi

Na pitanje zašto su građani BiH uskraćeni za debate politikolog Stefan Ličina smatra da postoji više razloga za to. On ističe da, s jedne strane, komercijalne televizije traže nadoknadu od nekoliko hiljada maraka po kandidatu da organizuju debatu.

– Ako govorimo u kontekstu lokalnih izbora, kandidati iz nerazvijenih opština, kao što su kandidati za načelnika Ribnika, Šamca, Čajniča ili Berkovića, nemaju taj novac, a možda bi hteli da se pojave- ističe Ličina.

Dodaje da je, s druge strane, kultura dijaloga kod nas na jako niskom stepenu, pa se izborne debate umesto u predstavljanje programa pretvore u iznošenje kleveta, laži, prljavog veša, pa kandidatima nanesu više štete nego koristi.

– Činjenici da debate kod nas imaju jednaku snagu kao u razvijenim zemljama najbolje ide u prilog poslednja velika debata iz 2014. godine za predsednika Republike Srpske, koja je, po mom mišljenju, okrenula i odredila rezultat izbora. Uprkos svemu, neke TV debate bi morale biti organizovane i verujem da bi bile jako gledane – ističe Ličina.