in

Država se priprema za moguća iznenađenja koja može doneti korona

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek ukazao je danas da je borba sa virusom korona daleko od završetka, da su sada rezultati zadovoljavajući, ali da ih treba održati i apelovao na građane da se pridržavaju mera.

Tek nas, kaže, čekaju burna jesen i zima, a država se priprema za moguća iznenađenja koja može doneti virus.

Đerlek je za Tanjug rekao da, dok ne bude pronađena vakcina protiv Kovida 19, svi moraju biti oprezni, a da se jedino možemo odbraniti od virusa poštovanjem propisanih mera.

Srbija se, kaže on, nalazi u ”paklenom” okruženju, jer se u zemljama regiona virus širi, pa je, podseća, samo u Crnoj Gori juče bilo 589 pozitivnh od 780 testiranih, što je zabrinjavajuće.

– Da li će se korona iz regiiona proširiti kod nas – hoće – upozorava Đerlek.

Podseća da sve građane koji uđu u zemlju postoji evidencija, dok se trijaža pravi na samoj granici, a oni koji su sumnjivi imaju obavezu da se jave kovid ambulantama.

Đerlek kaže da je zahvaljujući meri koja je na snazi, sprečeno širenje virusa korona.

On je apelovao na sve koji prave slavlja da se pridržavaju propisanih mera.

– U julu nas je iznenadila korona kada smo očekivali stangiranje, a mi smo imali novi pik koji je bio još opasniji nego prvi – rekao je Đerlek i podsetio da je na početku epidemije u Srbiju ušlo oko 400.000 ljidi koji nisu odmah identifikovani, ali se kasnije ispostavilo da su neki od njih bili pozitivni na korona virus, što je napravilo veliki problem.