in

Đurić i Lajčak razgovaraju u Briselu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić sastao se danas u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prišštine Miroslavom Lajčakom uoči nove runde ekspetskih razgovora Beograda i Prišštine.

Prethodno se s predstavnikom EU sastao ššef delegacije Prištine Skender Hiseni, nakon čega će sve tri strane da zajedno nastave razgovore o nestalim i raseljenim licima i ekonomskim pitanjima.

Očekuje se da se današšnja runda dijaloga Beograda i Prišštine na ekspertskom nivou završši oko 18.30.

U pitanju je treća runda ekspertskih razgovora od ponovnog pokretanja dijaloga Beograda i Prišštine sredinom jula kada su se u Briselu sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti uz posredstvo ššefa diplomatije EU ŽŽosepa Borela i specijalnog predstavnika EU Miroslava Ljačka.

Prema planu EU posrednika, nakon razgovora na najviššem političkom nivou, timovi eksperata razgovaraju o detaljima tema koje su pokrenute na političkom nivou.

”- Za nas je važžniji kvalitet nego brzina. Fokusirani smo na postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma, ali to znači i da će on biti potpisan kada se sva otvorena pitanja dogovore između Beogrda i Prišštine” – izjavio je tim povodom porparol EU Peter Stano za Tanjug.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom razgovora sa premijerom Avdulahom Hotijem 16. jula naglasio važžnost reššavanja pitanja nestalih i raseljenih sa područja KiM.

Istovremneo, Vučić je naglasio da su ekonomski odnosi i sporazumi u interesu obe starne, ali da oni ne podrazumevaju niti ratnu odšštetu niti bilo kakvo posredno priznanje nezavisne držžave na području KiM.

Nova rudna razgovora na visokom političkom nivou između Beograda i Prišštine najavljena je za početak septembra, najverovatnije 7. septembra, neposredno nakon razgovora dve strane u Vaššingtonu, 4. septembra.

BONUS VIDEO: Vučić: Svi hoće da se mešaju u dijalog