in

Dva nova Canon aparata

Canon je predstavio EOS R5 i EOS R6, dva nova fotoaparata bez ogledala punog kadra koji su prinova revolucionarnom EOS R sistemu napravljenom na osnovu RF nosača objektiva.

EOS R5, aparat profesionalnog nivoa, pruža slike od 45 megapiksela brzinom do 20 slika u sekundi i to je prvi aparat bez ogledala punog kadra koji snima 8K RAW do 29,97 slika u sekundi interno, kao i 4K do 120p. EOS R6 je savršen za entuzijaste i profesionalce koji prelaze na aparate bez ogledala i koji tragaju za širim mogućnostima, zato što snima slike od 20,1 megapiksela pri 20 slika u sekundi, kao i 4K video do 60p i Full HD sve do 120p.

Nova generacija tehnologije CMOS senzora u kombinaciji sa RF objektivima visokih performansi omogućava korisnicima da zabeleže nove nivoe detalja pri brzinama koje su vodeće u industriji. EOS R5 i EOS R6 mogu da snimaju do 20 slika u sekundi pomoću elektronskog zatvarača u punoj tišini uz potpuno praćenje automatske ekspozicije (AE) i automatskog fokusiranja (AF). Korisnici mogu pouzdano da beleže akciju, kako slike tako i video, u izvanrednom kvalitetu, na bilo kojoj lokaciji, bez uznemiravanja subjekata. Mehanički i elektronski zatvarač prve zavesice takođe pruža neprekidno snimanje visokom brzinom do 12 slika u sekundi.

Po prvi put u EOS seriji, EOS R5 i EOS R6 uključuju funkciju stabilizacije slike u telu (In-Body Image Stabilisation – IBIS) u 5 osa, od čega koristi imaju korisnici svih tipova objektiva. Ovaj inteligentni sistem stabilizacije ispravlja do 8 koraka, što je kako tvrde iz Canona, najbolja stabilizacija slike na svetu.

EOS R5

Širok prečnik RF nosača objektiva osigurava da svetlo nastavlja da stiže do celokupnog senzora, sve do uglova, čak i sa pokretom senzora koji se javlja zbog stabilizacije slike u telu aparata. Prečnik od 54 mm omogućava RF objektivima da budu dizajnirani sa većim krugovima za sliku omogućavajući veće pokretanje IS sistema u telu.

Napredno praćenje koje su omogućili algoritmi dubokog učenja prepoznaje lica i oči ljudskih bića, a sada uključuje i mačke, pse i ptice, kako u režimima fotografisanja, tako i u režimima snimanja filmova. EOS R5 i EOS R6 održavaju fokus i praćenje visoke preciznosti bez obzira na veličinu subjekta, njegov položaj, orijentaciju ili smer lica, olakšavajući korisnicima da samouvereno snimaju čak i najnepredvidljivije subjekte.

Zahvaljujući ugrađenim tehnologijama Bluetooth i Wi-Fi oba fotoaparata mogu jednostavno da se povežu na pametan telefon i mreže, omogućavajući deljenje datoteka velikim brzinama i FTP/FTPS prenos. Ova funkcionalnost takođe omogućava da se fotoaparati daljinski kontrolišu pomoću aplikacija.