in

FOND PIO RS: Vlada sačuvala doprinose

Vlada je, po rečima dr Milića, „ samostalnim preduzetnicima i privrednicima kojima je u periodu vanrednog stanja bio zabranjen rad ili ograničena privredna delatnost kroz uplatu doprinosa ili uplatom najniže plate i doprinosa značajno olakšala nezavidnu fina-nsijsku situaciju u kojoj su se našle ove kategorije privrednih subjekata“. 

– Ovakvim merama, Vlada je sačuvala značajan broj radnih mesta i pomogla privrednim subjektima da po ublažavanju preventivnih mera sa što manje posledica nastave svoju privrednu akti-vnost koja im obezbeđuju nesmetano izvršenje obaveza kako prema poslovnim partnerima i zaposlenima, tako i prema državi u skladu sa zakonskom regulativom – kaže dr Milić.

– Na drugoj strani, ove mere Vlade stabilizovale su, pa čak i povećale naplatu doprinosa. U proteklih nekoliko meseci uplatu doprinosa redovno su izmirili čak i oni koji su u ranijem periodu neredovno izmirivali svoje obaveze.

Zahvaljujući namenskim i ciljanim subvencijama Vlade, ocenjuje naš sagovornik, „ doprinosi po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja u prvih osam meseci ove godine povećani su za 3 odsto“.  

– U prvih osam meseci ove godine naplaćeno je 597,92 miliona KM, što je za 17,3 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.Prosečan prihod po osnovu doprinosa na mesečnom nivou iznosio je 74,74 miliona KM što je za 1,67 miliona KM mjesečno više nego u prošloj godini – zaključuje dr Milić.

Dobra naplata doprinosa i u uslovima pandemije virusa korona i globalne ekonomske krize kao njene posledice omogućili su potpuno urednu isplatu penzija svim korisnici-ma prava ovog Fonda. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije