in

GRETA OPET NA ČELU PROTESTA Počele studentske demonstracije širom sveta “PETKOM ZA BUDUĆNOST”

Predvođeni aktivistkinjom Gretom Tunberg, mladi borci za zaštitu životne sredine okupili su se na protestima širom sveta na više lokacija.

Demonstranti zahtevaju preduzimanje hitnih mera za zaustavljanje katastrofalnih klimatskih promena, a ovo je njihova prva globalna akcija od početka pandemije.

Tunberg i članovi njene grupe “Petkom za budućnost” okupili su se u Stokholmu ispred zgrade parlamenta.

Poznata švedska aktivistinja je na Tviteru u četvrtak napisala da će se demonstranti “vratiti sledeće nedelje, sledećeg meseca i sledeće godine, koliko god bude trebalo”, prenosi agencija Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Greta Tunberg

Organizatori protesta su istakli da političare žele da podsete na činjenicu da, u trenutku u kojem je čitav svet fokusiran na pandemiju KOVID-19, klimatska kriza i daje traje.

Demonstracije su planirane na preko 3.100 lokacija, a otpočeće u Australiji, Japanu i na Fidžiju.

Kako su zbog pandemije uvedena ograničenja na broj učesnika skupova, najveći deo aktivnosti boraca za zaštitnu životne sredine odvija se preko interneta.

Na hiljade studenata u Australiji uzelo je učešća u oko 500 manjih skupova i onlajn protesta.

Demonstranti zahtevaju investicije u oblasti obnovljivih izvora energije i suprotstavljaju se finansiranju projekata povezanih sa emisijom štetnih gasova.

U fokusu demonstacija koje će se održavati petkom biće pružanje solidarnosti sa najteže pogođenim regionima i ljudima koji u njima žive. Reč je o oblastima koji su u najmanjoj mogućoj meri doprineli emisiji štetnih gasova, a koje su prvi na udaru razarajućih pojava koje su nastale kao posledica klimatskih promena, kao što su poplave, porast nivoa mora i najezda skakavaca.