in

Huawei MateBook 13 na testu Blica

Huawei je svoju ponudu noutbukova gotovo usavršio. Jedan od zanimljivijih modela, cenovno pristupačan i konfiguracijski prihvatljiv i za nešto zahtevnije korisnike je MateBook 13 koji se našao na testu Blica.

U ruci MateBook 13 leži savršeno. Lagan je za nošenje, ima samo 1,3 kilogram a na najedebljem delu meri samo 14.9 milimetara. To znači da se lako prenosi, može da se spakuje u klasičnu torbu, ne morate nositi neku posebnu za njega i uz to, dizajnerski geldano izgleda vrlo lepo. Od sličnih modela, odnosno onih sa 13 inča, razlikuje ga re svega displej koji ima odnos strana 3:2 što vam pruža odličan pregled, lako čitanje i otvaranje dokumenata i aplikacija.

Displej ima rezoluciju 2,160 x 1,440 piksela koja daje gustinu piksela od oko 200 piksela po inču, gotovo isto koliko i konkurencija. Displej je kristalno jasan, oštar a boje se ističu i daju dobru reprodukciju. Gotovo da ne postoje ivice, odnosno displej se proteže površinom skoro celog ekrana. Kamera je smeštena iznad displeja, za razliku od popup varijante koju imaju drugi MateBook modeli koji su izašli ove godine.

Foto: RAS Srbija

Huawei MateBook13

Tastatra je dosta dobra, lepo reaguje, izvojene su i tipke za sve funkcije, tako da vam je na raspolaganju klasična tastatura praćena odličnim tačpedom. Baterija od 41.7Wh ide taman uz 13-inčni displej i daje mogućnost neometanog rada od najmanje 7 sati. MateBook 13 poseduje 65 W USB-C punjač koji dolazi sa odvojenim kablom koji se može koristiti za punjenje ili prenos podataka. Takođe podržava Huawei SuperCharge za određene telefone, a uz to težak je samo 160 grama tako da ga vrlo lako možete prenositi bez nekih većih problema.

Ovaj računar ima Intel core i5 procesor do 10. generacije i Intel UHD Graphics 620 diskretnom grafikom, što znači da savršeno radi svakodnevne zadatke prosečnog korisnika s tim što je dovoljno dobar i brz i za gejming. Dodajte tu i RAM memoriju od 8GB i unutrašnju memoriju od 512GB.

MateBook 13 težak je samo 1,3 kilograma

Foto: RAS Srbija

MateBook 13 težak je samo 1,3 kilograma

Ne treba zaboraviti ni opciju Huawei share kojom se telefon i računar povezuju preko jednog klika. Tako dobijete ekran telefona u uglu laptopa, što vam omogućava da prebacujete i spuštate datoteke između njih, da uređujete datoteke na laptopu dok razmenjujete poruke na telefonu koristeći istu tastaturu i miš…

Na kraju, kada se uzme u obzir cena (125.000 dinara), performanse, kvalitet i ekran, MateBook 13 je prilično dobra opcija. Njegova grafika je jedna od bitnijih komparativnih prednosti kao i baterija koja je odlična u poređenju sa konkurentskim noutbukovima.