in

Huawei P40 na testu “Blica”

Model Huawei P40 nekako je ostao u senci jačeg P40 Pro, ali potpuno neopravdano. Ovaj telefon ima najbolje od P40 serije, jaku kameru, dobar dizajn i brz procesor. Evo utisaka sa našeg testa.

P40 je najmanji od tri uređaja iz nove Huawei serije. Ima 6.1 inčni OLED ekran ispod kog je smešten senzor za otisak prsta a ekran radi na 60Hz što je sasvim dvoljno za brzu reakciju i odličnu preciznost tokom korišćenja.

Foto: Đ. Kojadinović / RAS Srbija
Najmanji model iz nove P serije kompanije Huawei

Glavna kamera ovog telefona sastoji se iz tri sočiva. Glavno je opremljeno sa 50M i nosi naziv Ultra Vision. Uz njega idu još dva – 16MP ultraširokugaono sočivo i 8MP telfoto sa 3x optičkim zumom. Aplikacija kamere je funkcionalna i lako se bira između brojnih modova koji su vam na raspolaganju a tu je i veštačka inteligencija koja prepoznaje do 1.500 različitih scenarija i pomažu da se izvuče maksimum iz kamere. Fotografije dolaze u rezoluciji 4,096 x 3,072 piksela odnosno 12.5MP I to daje odlične rezultate.

Evo nekih primera:

Slikano telefonom P40 Foto: RAS Srbija
Slikano telefonom P40

*

Ultraširokugaona kamera na P40 Foto: RAS Srbija
Ultraširokugaona kamera na P40

Selfi kamera ima senzor od 32MP kao i kod Pro modela, ali na žalost bez autofokusa.

Huawei P40 ima nešto manju bateriju u odnosu na ostale telefone koje je Huawei izbacio ove godine. Ima kapacitet od 3,800 mAh uz Super Charge na 22.5W. To je dovoljno da se od 0% do 60% napunite za 30 minuta, a za sat vremena dolazite do 90% baterije. Kada je potrošnja u pitanju imate više od 13 sati neprekidnog surfovanja ili na primer 18 sati igranja igrica ili gledanja video sadržaja a da ne morate opet na punjač. To je sasvim zadovoljavajuće.

I ovaj model kao i ostatak P40 serije dolazi bez Google servisa, ali se to lako prevazilazi korišćenjem takozvanih “third party” prodavnica aplikacija. Kako što smo i ranije pisali More Apps je legalan način za preuzimanje onog što inače koristite od aplikacija i servisa a uz to Huawei je u svom sisteu EMUI 10.0.1 ugradio autentifikator instalacije. Naime, kada preuzimate neku aplikaciju, softver na vašem telefonu će je skenirati i proveriti da li ima virusa ili nekih namerno unetih prmena i ukoliko ima dobićete upozorenje. Isto tako možete koristiti Amazon AppStore ili APKPure.

Ono što telefonu ne nedostaje jeste odličan čipset. P40 radi na Kirin 990 5G koji ima malo brži procesor nego klasični Kirin 990 koji nije 5G, kao što je to na primer kod Mate 30 Pro. Ovaj čipset ima octa-core procesor koji možda nije najbrži na tržištu, ali je definitivno u samom vrhu i sasvim ide uz ovaj model koji nije premijum poput na primer Huawei P40 Pro. Ali, u svakodnevnom korišćenju to gotovo nećete ni osetiti.

P40 Foto: Đ. Kojadinović / RAS Srbija
P40

U zaključku, ovaj model jeste nešto manje jaka varijanta P40 Pro, ali će zadovoljiti sve potrebe prosečnog korisnika, od neprestanog fotkanja koje daje slike i više nego dobre za društvene mreže, preko vrlo lepog i elegantnog dizajna do baterije koja je dovoljna da ne morate da mislite na njeno punjenje.