in

Huawei zvanično postao najveći proizvođač telefona u svetu

Prvi put ikada Huawei je prodao više telefona od svojih najvećih konkurenata Samsunga i Apple. Podaci se odnose na drugi kvartal 2020. godine, stoji u saopštenju i analizi firme Canalys.

Huawei je tako uspeo da svrgne sa trona do sada neprikosnoveni Samsung kao navjećeg proizvođača telefona sa prodatih 55.8 miliona uređaja. Ovo je zapravo 5 odsto manje u odnosu na njihove rezultate iz istog perioda prošle godine dok je Samsung sa prodath 53,7 miliona zabeležio pad prodaje od čak 30 odsto.

Razlog za ovakve brojke svakako leži u pandemiji koja je pogodila čitav svet, pa i proizvođače telefona. Pri tome, Huawei je 70 odsto svojih uređaja proda u Kini gde je tokom protekla četiri meseca situacija sa koronom pod kontrolom, za razliku od ostataka sveta.

Analiza prodaje mobilnih telefona u drugom kvartalu

Uspeh kompanije Huawei svakako je vredan pohvale s obzirom da su se kao i ostali brili sa koronom ali i sa jakim američkim lobiranjem protiv njih i zabrane korišćenja Google servisa što je svakako uticalo na pad prodaje na evropsko ali pre svega amaeričkom tržištu.