in

IRFAN MENSUR PREDAJE NA PRIVATNOM FAKULTETU, A SINU NEĆE DA PLAĆA “Dovoljno sam davao za srednju umetničku školu… Mene naslednik ne interesuje, a znate zašto?” (VIDEO)

Naš proslavljeni glumac koji je profesor na univerzitetu koji nije državni ističe da on u karijeri nije potreban svom nasledniku Petru Mensuru, te da ga jedino savetuje kako da uskladi karijeru i obrazovanje.

Snimanje serije „Beležnica” čija je radnja zasnovana na romanu Ratka Dmitrovića „Beležnica profesora Miškovića”, uveliko je počelo, a glumac Irfan Mensur ima jednu od uloga. On tumači lika koji je otišao sa 17, 18 godina van Srbije i koji se u nju vraća sa 70 godina iz Amerike i koji zna i učestvuje u tajni.

– Čitao sam scenario i pomislio da se nešto slično nije radilo kod nas, pa čak ni u regionu, ne samo u Srbiji. Drago mi je da se neko usudio da se upusti u ovaj žanr. A kada sam saznao koga zovu da igra u seriji, bez razmišljanja sam prihvatio da se pojavim u njoj – kaže za “Super TV” Irfan Mensur, čiji je sin Pavle angažovan kao i tata na nekoliko projekata.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Pavle Mensur

Pretpostavljam da ste ponosni na naslednika Pavla Mensura?

– Mene naslednik, nećete mi verovati, ne interesuje. A znate zašto? Zato što ga sve više cenim i sve više poštujem zato što je jako mlad i jako talentovan i ja mu nisam potreban. I mislim da novinarima nisu potrebne moje ocene o Pavlu. On je jedan dečak od 20 godina, još malo 21. i svež je, talentovan, pa ako me pitate kao profesora glumce jer radima FSU da mi se pojavio takav momak na prijemnom ja bih ga odmah primio jer znam da je dobar materijal. Znam da se može dobro mesiti i znam da je dobar lopov jer ume da pokrade sve od svojih profesora. Ne u smislu da preuzme njihovo iskustvo, nego da pokrade njihovo znanje. Pavlu, naravno želim svu sreću u karijeri, ali on mora malo da se posveti Akademiji. Toliko radi da je sada zaledio završenu prvu godinu na FDU. I naši razgovori se u poslednje vreme svode samo na to kada će ugrabiti vremena da nastavi sa studijima i kako da paralelno vodi karijeru i studiranje.

Da li je to moguće?

– Moguće je, zato što Akademija hvala bogu imaju obzira prema svojim studentima. Ne događa se često da tako mladi ljudi dobijaju toliko šansi. Odluka katedre na mom fakultetu da svaki student koji dobije iole ozbiljniji posao bude opravdano odsutan. Tako smo prošle ili pretprošle godine jednu studentkinju koja je bila na prvoj godini, Anu Lečić, pustili da snima seriju “Dug mora”. Kasnije je ona to nadoknadila sa časovima, dodatnim radom itd. Ali je nismo osujetili da počne da pravi karijeru. Tako se događa sa svim studentima koji dobiju bilo kakav posao. Tako je na FDU. Razgovarao sam sa nekoliko profesora, ne da bih protežirao Pavla, to mi ne pada napamet, nisam mu pomagao ni kada je polagao prijemni, zato što znam da mora sam da se izbori za sve.

Irfan Mensur Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
Irfan Mensur

Da li je namerno otišao na FDU, a ne kod vas?

– Ja sam na privatnom fakultetu, a onda bi tata morao da plaća fakultet. (smeh) Dovoljno je što sam mu plaćao srednju umetničku školu koja ga je na neki način pripremala za glumu. On je kao mali dečak govorio da hoće da bude glumac i znao sam da je krenuo stranputicom i pustio sam ga.

Zbog čega kažete stranputicom?

– Ovo mi je treća klasa koju vodim. Dakle 12 godina ću provesti sa studentima. Na prvom času svake moje klase kažem: “Deco, ispišite se”. Oni me prvo belo gledaju, onda počnu da se smeju, jer shvate da im želim dobro. Nesiguran je posao. I zato obožavam svoje studente što se usude i da imaju toliko hrabrosti da u tim godinama uđu grlom u jagode. Ništa ih ne čeka, niko ih ne vodi. Samo jednog dana onaj gore pokaže prstom na nekog od njih i nešto mu se događa. Može biti beskrajno talentovan, ali da nema sreće, a može da ima mnogo sreće i da bude ne talentovan. Odnosno manje talentovan od mnogih.

Irfan Mensur Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
Irfan Mensur

Da li ima takvih primera sada na tržištu?

– Ima, ali ne bih o imenima.

Stariji sin nije krenuo vađim stopama?

– Filip se na svu sreću ne bavi glumom.

Malo ko zna da je Irfan Mensur promenio prezime, a zbog čega je to uradio pročitajte OVDE.