in

608 SATI GODIŠNJE PROVEDEMO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA, za to vreme moglo bi da se pročita 200 knjiga…

Fejsbuk, Foto: Profimedia

Ako imate otvoren nalog na “Fejsbuku” ili “Instagramu” vrlo je verovatno da na njih trošite najmanje 50 minuta svakog dana, dok još oko 40 minuta ostavljate na “Jutjubu”, ali tu su još i “Tviter”, pa “Snepčet” i ostale društvene mreže i aplikacije koje nam kradu život.

Do ovih podataka je došao tim istraživača koji je sproveo studiju za jednu marketinšku agenciju, kada su stručnjaci ukazali na opasnost – da u proseku godišnje provedemo 608 sati na društvenim mrežama i 1.642 sata gledajući televiziju, a da bismo za to vreme (ukupno 2.250 sati) mogli da pročitamo čak 1.000 knjiga godišnje.

Autori studije su do tog podatka došli tako što su zaključili da prosečni Amerikanac čita između 200 i 400 reči u minutu, što u principu važi i za ostale nacije. Krenuli su od toga da prosečna knjiga sadrži oko 50.000 reči, pa su taj broj pomnožili sa 200 – što je broj knjiga koje bi svaki čovek mogao da pročita, da bi došli do 10 miliona reči.

Za to vreme mogli ste da pročtiate 200 knjiga…

Zatim su taj broj podelili sa 400 (broj pročitanih reči u minutu) i ponovo podelili sa 60 (minuta), kada su došli do zaključka da nam je potrebno 417 sati da pročitamo 200 knjiga. A na društvene mreže i TV potrošimo 2.250 sati godišnje.

Iako su podaci iznenađujući, jer retko ko pročita toliko knjiga, istraživači kažu da je svakako bolje da se usredsredimo na njih umesto da kvarimo oči ispred ekrana. Oni savetuju da samo pomislimo koliko bismo se bolje osećali kada bismo umesto sapunica i tračeva o poznatima, ali i o zaista nebitnim “likovima”, pročitali neke zanimljive i korisne stvari na papiru, iza kojih stoje pametni ljudi.

Bonus video:

05:42

ESPRESO REAKCIJA: Evrovizija

ESPRESO REAKCIJA: Evrovizija

(Espreso/Magazin Novosti)