in

AKO IMATE OBIČAJ DA PUNITE MOBILNI PREKO NOĆI, pozdravite se sa svojim UREĐAJEM, jer je to FATALNA GREŠKA!

Životni vek baterije zavisi od nekoliko faktora, Foto: Profimedia

Kako rade baterije?

Pametni telefoni koriste litijum-jonske (li-ion) baterije, koje imaju dve elektrode – jednu od grafita i drugu od litijum-kobalt-oksida. Između njih se nalazi elektrolit u tečnom stanju koji litijumskim jonima dozvoljava putovanje među elektrodama. Kad punite telefon, oni putuju u suprotnom smeru.

Šta utiče na trajnost baterije?

Životni vek baterije zavisi od nekoliko faktora. Ako je stalno držite punom, to povećava rizik od parazitskih reakcija, što vremenom dovodi do postepenog povećavanja nivoa impendanse (otpora). Slična situacija je i kod praznih baterija – spuštanje na 0% ubrzava degradaciju baterije, prenosi Digital Trends.

Na zdravlje baterije, takođe, utiče i opterećenje uzrokovano zahtevnim aplikacijama (gejming dok se smartfon puni), pa ako je temperatura dovoljno visoka, može da uzrokuje raspad elektrolita i ubrzanu degradaciju.

Još jedan faktor o kom se malo priča je brzina punjenja. Ako imate brzi punjač, vaša baterija će se brže potrošiti. Na sreću, problem sa brzim punjenjem izraženiji je kod motornih vozila nego kod smartfona, makar u određenoj meri utieče i na napajanje vašeg mobilnog uređaja.

Koliko je opasno ostavljati telefon na punjaču preko noći?

Svi pametni telefoni (a pogotovo oni noviji) mogu da prepoznaju kad su potpuno napunjeni i automatski da prekinu punjenje, na isti način na koji se automatski isključe kad baterija stigne na nulu.

Ostavljanje telefona na punjaču preko noći neće da nanese štetu bateriji, ali će se ona ipak postepeno trošiti. To je tzv. problem “otrovnog punjenja”, koji može da dovede do kraćeg života baterije.

Kada baterija vašeg pametnog telefona dostigne 100% napunjenost, punjenje se automatski isključuje. Jednom kada baterija padne na 99%, baterija se polako ponovo puni da bi se vratila do 100% i na taj način održavala potpunu napunjenost.

Koji je najbolji način punjenja?

Punjenje u “malim” instancama najbolje je za dugoročno zdravlje baterije. Za maksimalni životni vek baterije predlaže se punjenje između 20% i 80%.

Bonus video:

(Espreso/Prva.rs)