in

Jedna činjenica o njemu je najveće IZNENAĐENJE

Policija u Poreču završila je kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 77-godišnji hrvatski državljanin počinio 18 krivičnih dela, i to 16 krivičnih dela oštećenja tuđe stvari i dva krivična dela pretnje, a kod svih krivičnih dela utvrđeno je da se radi o zločinima iz mržnje, saopštila je istarska policija.

Muškarac se sumnjiči da je navedena krivična dela počinio od 2010. do 2020. godine, a njegova meta bili su automobili registarskih oznaka s područja Srbije.

Osumnjičeni je u navedenom razdoblju oštetio 16 automobila koji su bili parkirani na parkinzima u sklopu turističkih naselja na području Poreča, na parkiralištima u Červar Portu i na parkinzima tržnih centara, piše Telegraf.

Alat: Šrafciger, sprej i poruka mržnje

U većini slučajeva automobile je oštećivao šrafcigerom, u dva slučaja koristio je i sprej. Osim oštećenog vozila, žrtve je ispod brisača dočekao i papirić s porukom mržnje na osnovu srpske nacionalne pripadnosti, što je kod njih izazvalo nelagodu.

U dva slučaja, osumnjičeni nije oštetio vozila, ali je na automobilima ostavio preteće poruke s elementima govora mržnje.

Samo ove godine osumnjičeni je počinio četiri krivična dela. Prvo je početkom avgusta oštetio škodu, parkiranu u Ulici Nikole Tesle i fiat, parkiran na parkingu trgovačkog centra u Ulici Mate Vlašića. Sredinom avgusta oštetio je još jednu škodu, parkiranu u uvali Sv. Martin, a poslednje krivično delo počinio je 24. avgusta, kada je na parkingu istog tržnog centra oštetio “pasat”. U svim slučajevima vlasnike je dočekala neprijateljska poruka i materijalna šteta od nekoliko hiljada kuna.

Počinilac ima 77 godine

Najveće iznenađenje je to što počinalac nije nikakav “klinac”, već stariji gospodin.

Policijski službenici su intenzivnim operativnim radom utvrdili da je počinilac 77-godišnji muškarac te su obavljenim pretragama kod njega pronašli predmet kojim je oštećivao vozila i blokove iz kojih je cepao papiriće na kojima je ostavljao poruke.

Osim toga, pronašli su i pištolj “Welten Wafen W. Germany” s pripadajućim rezervoarom i municijom. Budući da muškarac nema dozvolu za pištolj, protiv njega će se podneti optužni predlog nadležnom sudu radi počinjenja prekršaja iz Zakona o nabavci i posedovanju oružja građana.

Zbog sumnje da je počinio 18 krivičnih dela s elementima zločina iz mržnje, protiv osumnjičenog se podnosi krivična prijava nadležnom državnom tužilaštvu u redovnom postupku.