in

JOŠ JEDNO “CEPANJE”, ZAŠTO DA NE? Lečić i Lutovac nastavljaju svađalački ciklus u DS, a ovog puta pominjali su i LOGORE

Nema naznaka da bi u skorije vreme saga zvana Demokratska stranka (DS) mogla da dobije svoj epilog jer svađama, prepirkama i prozivkama kraja nema, a poslednji okršaj, naravno javni, na relaciji Lutovac-Lečić, samo je još jedan od dokaza za to.

Pristalica jedne dve dominantne frakcije u ovoj stranci, od kojih svaka ima svoj glavni odbor, Branislav Lečić, rekao je da DS godinama unazađuju ljudi koji “šire natrpeljivost, izbacuju i etiketiraju, ubijaju svaki dijalog i poništavaju unutastranačku demokratiju”.

– Ne verujte ljudima koji pričaju o demokratiji u društvu, a u stranci se ponašaju kao u logoru – rekao je Lečić pre nekoliko dana u jednom intervju.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Lečić i Lutovac

U ovoj izjavi prepoznao se, izgleda, predsednik DS-a Zoran Lutovac koji je odmah reagovao, nazivajući Lečića i neke od članova stranke “pučistima” koji su “stigli u fazu kada mogu da kažu sve što misle”.

– Sad su smislili taj logor, sutra će biti nešto drugo. Time samo nastavljaju da prave štetu Demokratskoj stranci. Zbog toga su i pokrenuti disciplinski postupci – odgovorio je Lutovac Lečiću.

Dodao je i da ova grupa članova ima nameru da svoje stavove nametne većini i da to što Lečića i još nekioliko bivših poslanika ove stranke nema u organima ne znači da debata ne postoji.

– Sve je potupno ogoljeno njihovim izlaskom iz sale 30. novembra 2019. kad nisu uspeli da uskrate kvorum i 21. juna 2020. kad su doveli batinaše da “uspostavljaju red” i kad su nasilno prekinuli sednicu izlaskom na binu. E, takvo ponašanje se ne može tolerisati – tvitovala je DS Lutovčeve reči koje je, očigledno, uputio članovima koji su se “odmetnuli”.

I dok Lutovac govori o pokušaju izazivanja krize u DS i disciplinskim postupcima koji su pokrenuti protiv nekoliko istaknutih članova ove stranke, kandidat za predsednika na izborima koje je jedan glavni odbor zakazao za 22. septembar, a drugi proglasio lažnim, Branislav Lečić se, sudeći prema snimcima sa Tvitera, već nalazi u kampanji.

Pripreme za unutarstranačke izbore otpočeo je u Vojvodini, sa predstavnicima opštinskih odbora iz Novog Sada, Bačkog Petrovca i Temerina, a na optužbe aktuelnog predsednika DS da on može da bude kandidat samo za izbacivanje iz stranke, odgovara da Lutovac ne bi ni mogao da bude kandidat za predsednika, jer nije platio članarinu.

– Predsednik koji ne plaća članarinu i poziva članove uz pretnje da to isto ne čine, ne samo da izbegava obaveze koje stranka ima prema poveriocima već i mora da snosi odgovornost za potpuno urušavanje kredibiliteta stranke koju svakodnevno izbacuju iz prostorija, ostavlja zaposlene na ulici, demotiviše članstvo, razbija organizaciju. Članarina se ne plaća radi učestvovanja na izborima, nego radi ispunjavanja obaveze prema stranci, zaposlenima, članstvu i poštovanja ideje za koju se borimo – rekao je Lečić za “Danas”.

Podsetimo, izbori u DS raspisani su za 22. septembar, a raspisao ih je deo rukovodstva DS koji se zalaže za unutarstranačke izbore, među kojima su Vida Ognjenović, Dragoslav Šumarac, Aleksandra Jerkov…

Kandidat za predsednika stranke biće Branislav Lečić, a deo ove stranke koji predvodi Zoran Lutovac saopštio je da izbori u toj stranci nisu raspisani i da će protiv organizatora “lažnih” izbora i onih koji se na njima budu kandidovali biti pokrenuti disciplinski postupci.

I dok svi pričaju o ujedinjenui velikoj DS pitanje koje je mnogo izvesnije jeste hoće li DS nakon izbora imati dva predsednika ili će se ponovo “pocepati”….

BONUS VIDEO: Uoči GO DS napeto, Lutovac tražio intervenciju policije