in

KAKO FUNKCIONERI GLEDAJU NA “MINI ŠENGEN” Dobro za ekonomiju, mogao bi da poboljša političke odnose

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Denis Zvizdić, tvrdi da bi „mali Šengen“ mogao da relaksira političke odnose u regiji.

S druge strane, pojedini analitičari tvrde da ako su lideri regiona hteli iskreno da sarađuju to su mogli da urade i ranije, bez inicijativa. Inicijativa „mini Šengen“ postala je sve češća tema o kojoj političari Bosne i Herecegovine pričaju. Poslednjih dana ova inicijativa ima samo pozitivne komentare, a osim tvrdnji da bi BiH pristupanjem „malom Šengenu“ olakšala protok roba, ljudi i usluga, neki smatraju da bi se poboljšali i politički odnosi.

Tako je zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Denis Zvizdić, poručio da bi „mali Šengen“, osim ekonomskih prednosti, morao voditi ka relaksaciji političkih odnosa u regionu, kao i ubrzanom rešavanju otvorenih pitanja, piše Srpskainfo.

– Smatram da bi najbolje rešenje bilo da se osmisli model povećanog nivoa ekonomske i društvene integracije regiona Zapadnog Balkana, koji bi dao vidljive rezultate u roku od nekoliko godina, što znači da bi se sporazum ili “mali Šengen” potvrđivao od država učesnica svakih maksimalno pet godina. Tako bi se mogli pratiti i vrednovati zacrtani ciljevi i ostvareni rezultati, čime bi interesi država bili zaštićeni – zaključuje Zvizdić u razgovoru za Avaz.

Može li jedna inicijativa zaista opustiti ove zategnute odnose u regiji i da li su njihove namere iskrene, pitali smo i stručnjake. Politička analitičarka Ivana Marić smatra da je „mali Šengen“ dobra priča, ali da je pravo pitanje koliko je sve to iskreno.

– Da želimo da sarađujemo ne bi nam trebao ni mali ni veliki Šengen, mogli bismo da sarađujemo bez toga i logično je da ove zemlje koje su ostale van Evropske unije sarađuju. Međutim, sumnjam u iskrene nemere ovih vinovnika i mislim da će to završiti kao svi dosadašnji projekti – kaže ona.

Marićeva veruje da je „mali Šengen“ više propagandni pokušaj prikrivanja nerada, nego što će od toga ispasti nešto korisno.

– Nažalost, strukture koje imamo u svim državama nisu spremne na veću saradnju i mislim da ovo rade da malo zabave javnost – smatra Marićeva.

Komentarišući izjavu Zvizdića da „mali Šengen“ može relaksirati političke odnose, pita ko ih uopšte „uzbuđuje“!?

– Do relaksiranja će možda doći kada prestanu izbori pa kada im ne bude trebalo da zakuhavaju. Do relaksacije će doći i onda kada političari počnu da daju određene rezultate svog rada i njima počnu da grade kampanju – zaključila je Marićeva.