in

Kisić Tepavćević objasnila šta su građani u obavezi da urade 10. dan nakon ulaska u zemlju

Za poslednjih sedam dana, odnosno od prošlog petka u 18 sati, ukupno se 32.000 građana prijavilo elektronski u sistem nadzora, od čega je 45 nakon testa samoprocene upućeno u kovid ambulatnu.

“Procedura je poznata, nakon ulaska u zemlju svi građani su u obavezi da se u naredna 24 sata prijave na portal Ezdravlja, nakon prijave imaju mogućnost ispunjavanja teste samoprocene, u odnosu na simptome. Takođe, u obavezi su da 10 dana nakon povratka ponove istu proceduru, odnosno, da se odjave sa sistema”, rekla je Darija Kisić na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Ona je otkrila i da je od 75 zaraženih u poslednja 24 sata ukupno 30 iz Beograda, odnosno 36 odsto.

“Trenutno nemamo nijedno žarište sa potvrđeniom transmisijom, imamo sporadičnih slučajeva na čitavoj teritoriji, što pokazuije da i dalje postoje potencijalni izvori zaraze”, istakla je Kisić.

Kada je u pitanju situacija u Vojvodini pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je situacija stabilna, ali i dalje nesigurna.

“Mi dnevno imamo ispod 50 hospitalizovanih u KCV i svih devet Opštih bolnica. Trenutno imamo 14 pacijenata na infektivnoj klinici, tri na respiratoru. Takođe, dnevno imamo jednocifren broj novozaraženih po gradovima”, rekao je Gojković.