in

Komitet ministara Saveta Evrope traži od Slovenije da zaštiti i promoviše srpski jezik

Komitet ministara Saveta Evrope zatražio je od slovenačkih vlasti da poboljašaju zaštitu i promociju srpskog jezika u Sloveniji, navodi se u Strazburu.

Preporuke Saveta Evrope koje se odnose na ”hitne mere” podrazumevaju prepoznavanje srpskog jezika kao tradicionalnog jezika manjine u Sloveniji i promovisanje svesti o srpskom jeziku i kulturi kao sastavnom delu kulturne baštine Slovenije.

Preporuke koje su ministri Saveta Evrope izradili na osnovu ekspertskog izveštaja o zaštiti i promociji reginalnih i manjiskih jezika odnose se na razvoj i dostupnost srpskog jezika u predškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, kao i u oblastima u Sloveniji gde se taj jezik tradicionalno govori, te na emitovanje lokalnih radio i televizijskih programa na srpskom jeziku.

“Preduzmite odlučne mere za promociju srpskog jezika u javnom životu, u saradnji sa govornicima, uključujući i obezbeđivanje adekvatnih finansijskih sredstava”, navodi se u ministarskim preporukama.

Od slovenačkih vlasti traži se da uspostave i mehanizam za konsultacije sa relevantnim organizacijama koje predstavljaju korisnike srpskog jezika o svima pitanja koja se odnose na zaštitu i unapređenje tog jezika.

Pored srpskog jezika, Savet Evrope od Slovenije traži da prioriteno prepozna hrvatski i nemački jezik kao tradicionalne jezike manjina na svojoj teritoriji, obezbedi poštovanje romskog jezika i kulture i radi na medijskim servisima na italijanskom i mađarskom jeziku.