in

DOKLE VIŠE?! Umro Boško Ruđinčanin

Foto: Foto: KK “Bagdala” iz Kruševca i Privatna arhiva

Boško Stanojčić Ruđinčanin, pesnik i poznati stvaralac u oblasti kulture i umetnosti preminuo je, posle kraće bolesti u svojoj 80 godini.

Boško Ruđinčanin je rođen 1941. godine u Ruđincima, pored Vrnjačke Banje. Bio je glavni i oodgovorni urednik “Vrnjačkih novina” i višegodišnji direktor Kulturnog centra Vrnjačke Banje, a zapamćen je po kreiranju kvaliteta programa Radio Vrnjačke Banje i velikoj popularnosti ovog medija u centralnoj Srbiji.

Bio je aktivni učesnik i među pokretačima Festivala filmskog scenarija, jedinstvene manifestacije ove vrste u našoj zemlji. Inicijator je pretvaranja vile “Belimarković” u Zamak kulture, a bio je i dugogodišnji urednik časopisa “Zamak kulture

Dao je veliki doprinos osmišljavanju kulture u srpskoj prestonici kontinentalnog turizma pokretanjem i višegodišnjom relizacijom kulturne manifestacije “Sto priredbi za sto dana”.

Objavio je 17 knjiga. Pored zbirki pesama publikovao je i monografije o Dobrici Ćosiću, Vladeti Vukoviću i Miodragu B.Protiću, zatim monografije iz kulturne istorije Vrnjačke Banje, a pisao je za brojne listove i časopise u Srbiji i bivšoj SFRJ, održao više stotina književnih večeri i predstavljanja najvećih književnika i drugih umetnika.

Boško Ruđinčanin
foto: FOTO: KK “BAGDALA” IZ KRUŠEVCA I PRIVATNA ARHIVA

Boško Ruđinčanin je više puta nagrađivan za pesničko stvralaštvo i ukupno životno delo, ali i kao veliki inicijator i realizator brojnih programa u oblasti kulture i umetnosti u Vrnjačkoj Banji.

Dobitnik je nagrade “Prsten destota Stefana Lazarevića”, koju dodeljuje Književni klub “Bagdala”, čiji je bio višegodišnji aktivan član i Vukove nagrade za 2002. godinu, koja mu je uručena u Kulturno prosvetnoj zajednici Srbije.

Boško Ruđinčanin je sahranjen na groblju u Ruđincima, svom rodnom mestu, pored Vrnjačke Banje.

(Espreso/Kurir)