in

KO JE IZMISLIO PRIČU O GAŠENJU PRIRODNJAČKOG MUZEJA I ZAŠTO? Maja Gojković postavila VAŽNO PITANJE

Maja Gojković, Foto: EPA/ARMANDO BABANI

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je juče da se vest o gašenju Prirodnjačkog muzeja koju su plasirali pojedini mediji, pokazala kao lažna i dodala da svako ko je želeo mogao da proveri da ta informacija nije bila tačna.

Podseća da je Prirodnjački muzej proglašen za republičku ustanovu, da je njen status ostao nepromenjen i da su budžetom izdvojena sredstva za njegov rad, ali i za raspisivanje konkursa radi pronalaženja idejnog rešenja za zgradu tog muzeja.

Ona je tako odgovorila na pitanje narodne poslanice iz SNS-a Nevene Djurić da prokomentriše lažnu vest o gašenju Prirodnjačkog muzeja.

Gojković ističe da Prirodnjački muzej, koji postoji 125 godina, nema svoju zgradu.

“Svako je mogao da proveri da je status tog muzeja ostao nepromenjen i da analiziraju budžet da vide sredstva i za rad Prirodnjačkog muzeja, ali i za raspisivanje konkursa radi pronalaženja idejnog rešenja za zgradu, koja je odlukom Grada Beograda locirana na Novom Beogradu, da imamo četvrt kulture gde će se nalaziti i zgrada Filharmonije i Prirodnjački muzej”, rekla je Gojković.

Ističe i da je završena javna rasprava o Zakonu o muzejskoj delatnosti.

“Ne znam kome je išlo na ruku da izmisli čitavu priču o gašenju Prirodnjačkog muzeja, pretpostavljam da su to želeli oni koji su juče komentarisali tu lažnu najavu”, rekla je Gojković.

Dodaje da je tendencija bivše vlasti bila zatvaranje muzeja, od kojih, naovodi, neki nisu radili 15 godina.

Gojković ističe da je Prirodnjački muzej nesumnjivo potreban, uvek interesantan deci i turistima.

Podseća i da je direktor tog muzeja juče demantovao vest o gašenju i da se izvinio Vladi Srbije, ministru, ali i svim kulturnim ustanovama u državi i svetu koje su zbog lažne vesti slali telegrame podrške.

(Espreso/Tanjug)