in

Otkrila šta je uradio dečak kog je Diana Budisavljević spasila iz LOGORA

Jasenovac, Foto: Printscreen

Film “Dara iz Jasenovca” izazvao je more pohvala i emotivnih komentara, a jedan od postova koji je oduševio javnost je onaj poznate novinarke Nine Kolundžije. Ona je otkrila da je Diana Budisavljević koju u filmu tumači Sanja Moravčić spasila dečaka koji je kasnije u svom lekarskom pozivu učinio mnoga dobra dela.

– Među decom koje je Diana Budisavljević spasila je i dr Milutin Vučkovac koji je porodio moju mamu i spasao živote i njoj i meni 2. decembra 1984 – poručila je Nina.

Inače, Diana Budisavljević bila je humanitarka austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasila 15.336 dece iz logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Deca koju je pokušavala da spase su bila uglavnom srpska sa Korduna, Kozare, hrvatskih i bosanskih sela.

Bila je udata za hirurga Julija Budisavljevića, šefa hirurške klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Da bi sačuvala podatke o deci koju je zbrinjavala tokom rata, Diana je vodila kartoteku o njima, s nadom da bi jednog dana mogla biti vraćena svojim biološkim porodicama. Imala je podršku uskog kruga ljudi, a svi koji su se bavili spašavanjem dece iz logora rizikovali su sopstvene živote.

Bonus video:

(Espreso/Blic)