in

Sovjeti su pre 30 godina snimili GOSPODARA PRSTENOVA! (VIDEO)

Frodo u ruskoj verziji, Foto: Printscreen/Youtube

Televizijski film “Čuvari”, zasnovan na Družini prstena – prvom delu Tolkinove trilogije, jedina je adaptacija Gospodara prstenova napravljena u Sovjetskom Savezu.

Emitovan 10 godina pre izlaska prvog dela megapopularne trilogije Pitera Džeksona, niskobudžetni film zaista izgleda kao da je iz nekog drugog doba. Kostimi su veoma jednostavni, specijalni efekti su “specijalni”, a film više podseća kao da je snimak pozorišne predstave.

Glavnu muzičku temu komponovao je Andrej Romanov iz rok benda “Akvarijum”. Adaptacija je emitovana samo jednom na televiziji pre nego što je nestala u arhivu Lenjingradske televizije.

Veoma malo ljudi je znalo da uopšte postoji sve dok 5TV, naslednica Lenjingradske televizije, prošle nedelje nije postavila ostvarenje na Jutjub, a za samo nekoliko dana ga je pogledalo 400.000 ljudi.

“Obožavaoci su ovo decenijama tražili u arhivama bez uspeha”, navodi ruski časopis “World of Fantasy”.

Adaptacije i prevodi Tolkinovog dela skoro su nepostojeće. Neki tvrde da je delo cenzurisano jer govori o uniji različitih rasa koje se bore protiv totalitarne istočne sile.

Neki, ipak, navode da su razlozi lingvističke prirode i da je delo britanskog pisca zbog svog bogatog jezika bilo teško prevesti na ruski, a da prevod ostane veran originalu.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/RTS)