in

KUPANJE PORED SRPSKIH GROBOVA Ugostitelji se uz pomoć opštine izborili da ležaljke i suncobrani ostanu na Vidu

Ležaljke i suncobrani koji su postavljeni na plaži ostrva Vido, nedaleko od mauzoleja u kome je sahranjeno 2.764 stradalih poznatih i nepoznatih srpskih vojnika za vreme Prvog svetskog rata, do daljnjeg će ostati uprkos molbama i protestima nadležnih srpskih institucija.

– Ležaljke i suncobrani su i dalje tamo. Ovo nije prvi put, prošle godine je isto jedan restoran pokušao to da uradi. Ovoga puta su to učinili uz pomoć opštine. Pošto nisu mogli sami, sada su opštinari uradili iako su nam rekli da tako nešto neće da se desi – rekao je za RTS Željko Popović iz Udruženja Srba na Krfu.

Kako je dodao, reagovalo je i ovo udruženje.

– Gradonačelnica je obećala da će ležaljke biti sklonjene i da će biti postavljene drvene i slamnati suncobrani. Reagovalo je i naše Ministarstvo rada, pa ambasada, počasni konzul, razna udruženja… Nadamo se da ćemo podići glas da se to bar skloni od puta koji vodi ka mauzoleju – zaključio je Popović.

Istoričar Nenad Lajbenšperger ne krije da je ovaj događaj uznemirio Srbe, ali i meštane na ostrvu Vido.

– Grčki zvaničnici su svesni značaja ovog ostrva za srpski narod, ali se uvek pojavi neko ko nije dovoljno svestan značaja memorijala, kojima su neki drugi, ekonomski interesi bitniji. Zaigraju se, pa naprave greške koje izazovu negativne reakcije.

Kako je istakao u razgovoru za RTS, slične situacije su se dogodile više puta.

– U drugom delu ostrva u odnosu na mauzolej već ima plaža gde se ljudi stalno kupaju. Grčke vlasti i naš konzulat stalno apeluju, pokušavaju da reše situaciju. I sami meštani su svesni značaja ovog mesta za Srbe, saosećaju kad se tako nešto desi, kao da se desilo prema njihovim precima – zaključio je Lajbenšperger.