in

Možda vam se unošenje dva litra VODE dnevno čini ISUVIŠE, ali čekajte da vidite šta to čini TELU!

Ako ne pijete dovoljno vode, osećate se umorno i tromo, Foto: Profimedia

Nije mudro reći da je našem telu potrebna voda i svako može prema svojim potrebama da odluči koliko vode da pije, ali povećana hidratacija zaista ima svoje prednosti.

Ali, budimo iskreni, velika većina još uvek ne pije dva litra vode tokom dana. Ali teoretski, šta bi se dogodilo kada bismo religiozno pili dva litra vode svakog dana?

Voda
foto: Profimedia

Evo šta se, prema naučnicima, tada dešava sa našim telom. Ovo je osam dobrih razloga da pijete dva litra vode dnevno.


Pomaže u varenju

Ako pijete vodu uz obrok, hrana se rastvara u stomaku, a ako ste začepljeni, imaće isti efekat u crevima.

Poboljšava fizičke performanse

Ako ste se odlučili za intervalni trening visokog intenziteta, voda koju pijete pre treninga pomoći će u održavanju zapremine krvi i povećanju količine kiseonika koji se isporučuje u mišiće.

Voda
foto: Profimedia

Doprinosi osećaju sitosti

Ako rasporedite unos vode tokom dana, može vam pomoći da se osećate sito nakon doručka, ručka i večere, tako da ćete imati manje potrebe za prejedanjem.

Poboljšava funkciju bubrega

Bubrezi dobro rade ako ste dovoljno hidrirani. Istraživanja pokazuju da veći unos tečnosti pomaže bubrezima da izlučuju više natrijuma i toksina, što rezultira boljim zdravljem.

Tera vas da se više krećete

Ako popijete više vode, moraćete češće da idete u kupatilo, što zapravo ima za posledicu pokretanje. Ovo je posebno važno ako dugo sedite.

Povećava nivo energije

Ako ne pijete dovoljno vode, osećate se umorno i tromo. S druge strane, ako pijete dovoljno vode bez poteškoća, izbeći ćete vrtoglavicu izazvanu dehidracijom i imaćete više energije.

Voda
foto: Profimedia

Može smanjiti glavobolju

Ako ste ikada pili vrlo malu količinu vode dnevno, verovatno je da ste imali glavobolju od dehidracije. Ako ste ionako skloni glavoboljama, obavezno pijte više vode tokom dana.

Koža je lepša i možda je gušća

Neka istraživanja su pokazala da pijenje puno vode povećava debljinu kože, ali nema pouzdanih dokaza, ali je očigledno da hidrirana koža izgleda lepše i sporije stari.

Bonus video:

(Espreso/Živim.hr)