in

Neki ljudi IZRAČUNALI koliko koraka morate da pređete SVAKOG DANA ako želite da dogurate do STOTKE

Do ovih rezultata naučnici su došli analizom podataka sa reprezentativnog uzorka od 4840 Amerikanaca starijih od 40 godina, Foto: Profimedia

Broj koraka koje napravimo dnevno ipak ima veze sa zdravljem i dugovečnošću. Rutina duže dnevne šetnje od najmanje 8 hiljada koraka smanjiće rizik od prerane smrti, odnosno značajno će doprineti produžetku našeg života.

Studija je pokazala da više koraka znači i manji rizik od smrti. Pritom intenzitet hodanja nije bio važan.

U studiji, objavljenoj u časopisu JAMA, utvrđeno je da osobe koje dnevno šetaju najmanje osam hiljada koraka, odnosno oko 6,5 kilometara imaju izglede za duži životni vek, uključujući i rizik prerane smrti usled raka i bolesti srca, u odnosu na one koji hodaju dvostruko manje. Ako hodate i više, 12.000 koraka, vaši izgledi za smrt u razdoblju od narednih deset godina će biti 65 posto manji od onih koji naprave četiri hiljade koraka.

Do ovih rezultata naučnici su došli analizom podataka sa reprezentativnog uzorka od 4840 Amerikanaca starijih od 40 godina, koje su pratili deset godina i brojali im korake uređajem koji su nosili na kukovima. U desetogodišnjem razdoblju umrlo je 1165 učesnika istraživanja.

Pokazalo se da više koraka značilo i manji rizik od smrti. Pritom intenzitet hodanja nije bio važan.

U tekstu se napominje da se, s obzirom na postojeću situaciju sa korona virusom, možete šetati i u kući, u mestu, ali i napolju pod uslovom da održavate razmaka u odnosu na druge ljude.

Bonus video:

(Espreso/Magazin Novosti)