in

Opsežno ISTRAŽIVANJE pokazalo nešto sasvim DRUGAČIJE!

Ako verujete da je najlepše doba braka neko vreme u prvim godinama, dok još traje i zaljubljenost, varate se, Foto: Profimedia

Iako ima nekih ograničenja, novo istraživanje pokazalo da su bračni parovi posmatrani između 1980. i 2000. uočili da se njihova zajednićka sreća povećava nakon 20. godišnjice braka.

Ako verujete da je najlepše doba braka neko vreme u prvim godinama, dok još traje i zaljubljenost, varate se. Novo istraživanje objavljeno u časopisu “Social Networks and Life Course” pokazalo je da se dobre stvari zaista događaju onima koji su spremni da čekaju.

Brak
foto: Profimedia

Bračni parovi koji su dugo zajedno primetili su da se njihova međusobna sreća povećava nakon 20. godišnjice.

Bračna sreća vremenom ne opada u stabilnim brakovima. Rezultati, u stvari, sugerišu da se bračna sreća blago povećava u kasnijim godinama braka, posebno za muževe“, zaključuje studija.

Tim istraživača sa Univerziteta u Pensilvaniji i “Brigham Young” analizirali su šest talasa podataka iz studije o nestabilnosti u brakovima tokom života, od kojih je prvo istraživanje sprovedeno 1980. godine, a poslednje 2000. godine za merenje uspona i padova 2.034 čoveka i žene u braku. Konkretno, posmatrali su broj zajedničkih aktivnosti (npr. zajedničku večeru, kupovinu ili posetu prijateljima), nivo bračnih nesuglasica i sreće i trajanje braka.

Brak
foto: Profimedia

U vestima koje nikoga neće šokirati, ljudi čiji su se brakovi završili razvodom verovatnije su prijavili bračni nesklad i imali manje zajedničkih aktivnosti. Možda iznenađujuće, uprkos popularnom verovanju, nivo bračne sreće ostao je prilično dosledan kod supružnika čiji brakovi su preživeli i sreća je počela da raste nakon oko 20 godina zajedničkog života. To potvrđuju i druge studije koje su pokazale da su bračni parovi najsrećniji 40 ​​godina nakon venčanja.

Provodeći mnogo godina zajedno, parovi imaju priliku da iskuse dublje nivoe poštovanja, bliskosti i zadovoljstva“, ističu istraživači.

Takođe može da pomogne to što su deca odrasla i odselila se, ističe se.

U istraživanju postoji nekoliko ograničenja, uključujući činjenicu da su ispitanici sami prijavili podatke, pa postoji mogućnost pristrasnosti, prenosi portal “IFL Science”.

Brak
foto: Profimedia

Kao što i sami istraživači primećuju, prikupljanje podataka počelo je 1980, a završilo se 2000. godine, tako da se rezultati možda neće odnositi na novije brakove, posebno jer je studija bila ograničena na heteroseksualne bračne parove. Danas su zajednička partnerstva sve češća, istopolni brakovi su legalizovani u mnogim zemljama, a poligamija postaje sve prihvaćenija, odnosno odnosi postaju sve raznovrsniji.

Iako je očigledno potrebno više istraživanja, glavni zaključak istraživanja daje nadu.

Iako su razvodi danas uobičajeni, približno polovina svih brakova traje čitav život, a dugoročni izgledi za većinu ovih brakova su optimistični. Sreća i interakcija ostaju visoki, a razdor opada“, zaključuju autori.

Ova optimistična perspektiva nije dovoljno prepoznata ili cenjena u literaturi o društvenim naukama o braku, koja je pretpostavljala da kvalitet odnosa u većini parova kontinuirano opada“, ističe se u zaključcima.

Bonus video:

(Espreso/24sata.hr)