in

Ukoliko primetite simptome, SMESTA SE JAVITE LEKARU!

Odlazak kod ginekologa, Foto: Profimedia, Ilustracija

HPV je neretko zastupljen u savremenom vremenu. Reč je o Humanom papiloma virus (HPV) – infekciji genitalnog sistema koja je postala učestala kod žena, a istraživanja pokazuju da zanemarivanje ove infekcije povećava rizik od raka grlića materice.

Ova infekcija je vrlo uporna i otporna na mnoge lekove, a jedina zaštita su preventivni redovni ginekološki pregledi. Najkasnije nakon 3 godine stupanja u seksualni odnos savetuje se da uradite Papanicolau test i preporučuje se da ga radite na svakih 6 meseci.

Ukoliko dođe do infekcije ovog tipa, ona se uprkos lečenju može vraćati i nekoliko puta, a jedino što u tom slučaju možete da uradite je da se trudite da loše navike, kada je reč o hrani i piću, eliminišete i da radite na jačanju imuniteta.

Simptomi

Kod ove infekcije najčešće ne dolazi do simptoma, a jedini način da prepoznate infekciju jeste ginekološki pregled. Kao glavni simptom infekcije, kod ozbiljnijih sojeva bolesti, pojavljuju se kondilomi (bradavice) i najčešće se javljaju kod osoba sa slabim imunitetom, jer organizam ne može sam da se izbori sa virusom.

HPV genitalija najčešće se prenosi seksualnim putem, a kod osoba koje imaju oslabljen imunitet i zanemaruju infekciju može doći do komplikacija.

Zbog toga je važno da brinete o svom zdravlju i redovno odlazite na ginekološke preglede.

(Espreso/Srbijadanas)