in

“Ljubav na prvi pogled”: Kilogram peruanskih jagoda u Srbiji košta 1.000 dinara, a gaji ih Jelena iz Šapca

Peruanska jagoda ili fizalis potiče iz Južne Amerike gde se gaji kao povrće. Spada u grupu najjačih antioksidanasa, ali je u našoj zemlji zbog zahtevne proizvodnje zastupljena na malim površinama. Između poezije i proze, na svom imanju je gaji Jelena Kujundžič iz Majura kod Šapca, piše RTS.RS.

Peruanska jagoda voli sunce i vodu. Rasađuje se kao paprika. Slatko-kiseli plod je veličine lešnika, dok sjajna i glatka ljuska podseća na paradajiz. Zreli plodovi se ne beru već sakupljaju sa zemlje od kraja jula do prvih mrazeva. Svaka bobica ima zaštitini omotač.

Printscreen RTS.RS

„To je bila ljubav na prvi pogled, jer me peruanska jagoda ili fizalis, opčinila i izgledom i sastavom i svojim lekovitim svojstvima. Mnogo je teško odgajiti, u smislu da traži mnogo, mnogo živog rada, i ljubavi i obilaska svaki dan hoće da se zaliva. Ne prskam čak ni protiv korova, tako da sam non-stop plevila, i kad god dođem i berem, plevim i uvek ima trave, prosto, nisam htela ničim da zagadim ili da poništim ta njena lekovita svojstva”, kaže Jelena Kujundžić.

Peruanska jagoda jača imunitet, bogata je vitaminima Ce i Be, ima više kalijuma nego banana. Kilogram fizalisa na srpskom tržištu je oko 1.000 dinara.

Jelena Kujundžić, Printscreen RTS.RS

„Nije baš lako naći u Srbiji potrošača koji je spreman toliko da plati. Ja sam se odlučila, zbog toga, da spakujem svoje voće u tegle tako što ću skuvati slatko. Kuva se samo dvadesetak minuta od momenta kada se stavi voće, tako da zadrži dosta svojih lekovitih svojstava”, dodaje Jelena.

Od rada sa više od hiljadu strukova peruanske jagode Jelena Kujundžić se odmara uz poeziju i prozu. Član je Udruženja književnika Srbije, autorka pet knjiga i dobitnica nagrada za poeziju.