in

Ljubav našeg TENISERA I PEVAČICE koja je ceo život krila svoje pravo ime završila je tugom, a on je onda zavoleo SRPSKU GLUMICU

Ljubav između Silvane i Radmila Armenulića bila je kratka i burna, ali dostojna holivudskih filmova.

Foto: Arhiva NIN-a / RAS Srbija
Silvana Armenulić

Protkana je teškim detinjstvom, još težim odrastanjem, velikim prijateljstvom, još većim uspehom i nažalost, tragičnim krajem.

Počela je u Doboju, u osvit Drugog svetskog rata, kada je rođena Zilha Barjaktarević, jedno od desetoro dece u siromašnoj porodici. Tragediju je upoznala mlada, kroz ranu smrt jednog od braće, a mlada je upoznala i muziku – svoju prvu veliku ljubav i izlaz u neki drugi svet.

Radmilo Armenulić Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Radmilo Armenulić

Već sa 16 godina je počela da peva po sarajevskim kafanama, uprkos protivljenju roditelja, i to pod imenom Silvana, odabranom po uzoru na italijansku glumicu Mangano. Kafana nije bila njena ljubav, ali u njoj je pronašla osobu koja je to postala.

– Trebalo je izdržati neprijatnosti i poniženja. Ko nije bio među pijancima, ne zna koliko je to strašno – govorila je posle.

Možda baš zbog toga, a možda zato što je i njen otac bio pijanica, Silvaninu pažnju je u jednom od beogradskih restorana privukao mirni gospodin koji je uvek pio samo sok od maline. Bio je to teniser Radmilo Armenulić, čije će prezime Silvana uzeti nakon venčanja 1961. godine.

Spoj profesionalnog igrača aristokratskog “belog sporta” i kafanske pevačice iz Bosne delovao je kao jugoslovenska verzija “Pepeljuge”, a Silvana i Radmilo su podržavali jedno drugo u svojim sasvim različitim karijerama.

– Sećam se, došao je jednog jutra pravo iz kafane kod nas, seo je za klavir i počeo da nabada po dirkama. Tako je nastala pesma – prisećao se Radmilo nastanka velikog hita “Šta će mi život”, koji je za Silvanu napisao njen veliki prijatelj Toma Zdravković.

Ali, za razliku od braće Grim, priča koju je pisao život nije imala srećan kraj. U oktobru 1976. godine, Silvana je, zajedno sa još dve osobe, poginula u saobraćajnoj nesreći pri povratku sa nastupa. Kažu da je na mestu nesreće pronađena polomljena violina.

Iako je trajala “svega” 15 godina, ljubavna priča Armenulića ostala je jedna od najdirljivijih koje je Jugoslavija upoznala. Radmilo je, nakon igračke karijere, postao uspešan teniski trener i selektor, oženio se glumicom Mirom Peić, ali i danas redovno obilazi Silvanin grob i rado govori o njoj i njihovim zajedničkim trenucima.

Daleke 1969. godine Mira Peić igrala je Šejlu, glavnu žensku ulogu u prvoj postavci „Kose”, a nedavno smo je gledali u reprizi serije „Muzikanti” kao pevačicu Milu. Zaigrala je i u „Levacima”, „Metli bez drške”, „Povratku otpisanih”, „Srećnoj porodici”…

VIDEO: Željko Joksimović o snimanju filma o Tomi Zdravkoviću