in

MAHNUO MAJCI, PA TRAGIČNO ZAVRŠIO LET: Svi detalji tragične smrti dvojice pilota kod Loznice

U požaru koji je izazvan padom letelice povređen je i Vitomir Tanasković (59), vlasnik imanja na koje se obrušio vojni vazduhoplov. On je sa teškim opekotinama zbrinut u lozničkoj bolnici, gde je zadržan na lečenju.

Nesreća se dogodila na svega nekoliko kilometara od sela Donje Borine, mesta odakle je pilot Vasiljević. Svega koji trenutak pre nego što se letelica obrušila na zemlju, avion je nadleteo njegovo rodno mesto.

Šta je uzrok pada aviona otkriće istraga koju će voditi komisija za ispitivanje vanrednog događaja, na čelu sa načelnikom Uprave za razvoj i opremanje brigadnim generalom Milanom Popovićem, dok će na nivou Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO za razlozima udesa tragati tim brigadnog generala Aleksandra Bjelića. Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je avion kojim su upravljali Krsnik i Vasiljević bio potpuno ispravan, a pre polaska na zadatak izvršeni su svi pretpoletni pregledi.

O silini udara nesrećnog aviona o zemlju svedočio je juče jak plamen i gusti dim koji se izvijao iznad Podrinja. Letelica je pala u potok doma Tanaskovića, iza kojeg je šuma.

Poslednje trenutke leta aviona u kom je bio pilot Vasiljević ispratila je i njegova majka Mara. Poslednji prelet “miga 21” sin je njoj posvetio.

 

Foto Tanjug

Dramu na nebu uživo su pratili i drugi meštani.

– Avion je leteo baš iznad moje kuće – priča nam jedna od meštanki Brasine. – Bio je nisko, činilo se kao da zakačinje vrhove krošnji u obližnjim šumama. Preleteo je, pa se vratio, između kuća Ristića i Tanaskovića, a onda se naglo okrenuo i survao se u potok! Čula se snažna ekplozija, bio je to prizor kakav ni u filmovima nisam gledala. Eksplozija je bila tako jaka da sam zajaukala, uplašila sam se najviše za decu.

Na mestu u vazduhu gde se, po svedočenju meštana, avion naglo okrenuo, otpao mu je deo krila i završio u malinjaku. Nedaleko odatle vlasnik imanja Vitomir Tanasković kupio je orahe. Letelica van kontrole u punoj brzini se zarila na svega nekoliko desetina metara od njega. Zadobio je opekotine na grudnom košu, glavi i rukama, a preživeo je samo pukom srećom.

Očevici su uvereni da je posada učinila sve da avion usmeri dalje od kuća.

MUK U PORODICI KRSNIK

KUĆA žalosti bila je juče i u Ulici sestara Milovanović u Zemunu, gde je živeo tragično stradali pilot Dejan Krsnik sa porodicom. Ispred stana na poslednjem spratu tokom celog dana okupljali su se neutešni rođaci, prijatelji, komšije i Dejanove kolege iz Vojske Srbije.

Supruga i sin Dejana Krsnika nisu imali snage da razgovaraju sa novinarima, te su nas zamolili da imamo razumevanja za tragediju koja ih je zadesila. S. V.

– Avion je silovito okrenuo. Verovatno su piloti želeli da izbegnu pad na naše dve kuće – kažu naši sagovornici. – Od mesta gde je napravio zaokret do mesta gde se srušio, jedva ima stotina metara. Zato je udar bio snažan. Da im to nije uspelo, ko zna koliko bi bilo žrtava.

Okolnim selima vrlo brzo pročulo se da je za komandama “miga-21” bio njihov komšija Zvonko Vasiljević. Tragediju je to učinilo još težom.

– Neopisivo mi je žao tih mladih ljudi – kaže Grujo Krsmanović iz Donje Borine. – Avion sam video, leteo je veoma nisko, činilo se tik iznad krovova.

Foto Ilustracija V. N.

Pad vojnog “miga 21” svega koji trenutak po nesreći registrovan je u Operativnom centru RV i PVO, a na mesto udesa uputili su se helikopteri Službe za traganje i spasavanje MUP Srbije. U Brasinu su sleteli i vojni helikopteri, koji su tragali za pilotima.

Na mesto nesreće odmah su izašle policijske i ekipe Vojne policije, vatrogasci i Hitna pomoć, a istragu je preuzelo Više javno tužilaštvo u Šapcu. U Bresinu je ubrzo zatim stigao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i komandant RV VS Duško Žarković.

ISKUSNI LETAČI SA BATAJNICE

POGINULI piloti bili su iskusni i uvežbani vazduhoplovci, kojima je avion “mig-21” bio dobro poznat.

Major Krsnik obavljao je dužnost komandira 4. avijacijskog odeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile, čija je baza aerodrom “Pukovnik Milenko Pavlović” u Batajnici. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 30. jula 1994.  Bio je oženjen i otac jednog deteta.

Pilot Zvonko Vasiljević bio je pomoćnik komandanta za obaveštajno-izviđačke poslove 101. lovačko-avijacijske eskadrile, a vojnu uniformu nosio je od 29. septembra 2001. Bio je oženjen i otac dvoje dece.

Foto Zvornik danas

Avion “mig 21” koji se srušio nedaleko od Malog Zvornika bio je poslednja aktivna letelica ovog tipa u Vojsci Srbije, a služila je uglavnom za održavanje trenaže pilota. Nabavljen je decembra 1986. godine, a 2016. je prošao kompletan remont. Reč je o dvosedu evidencijskog broja 16185. Ovaj vazduhoplov, inače najmađa “dvadesetjedinica” naše vojske, posle remonta i provera, dobio je odobrenje za korišćenje do 2026. godine. Pre dve godine nakratko je bio prizemljen, da bi početkom maja ponovo počeo da obavlja letačke zadatke.

Od 2006. ovo je jedanaesti udes letelica Vojske Srbije, od kojih sedmi sa smrtnim ishodom. U nesrećama je izgubljeno 11 letelica, pri čemu je poginulo 13 pripadnika vojske i tri civila, a sedam članova posada je povređeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije