in

NAJRIZIČNIJE GRAĐEVINARSTVO I ŠUMARSTVO Za sedam meseci smrtno stradala četiri radnika

Na svom radnom mestu u Srpskoj su, od januara do kraja jula ove godine, smrtno stradala četiri zaposlena, a poginuli su jedan građevinar, dva radnika u šumarstvu i drvnoj industriji, te jedan u rudarstvu.

U ovom periodu, 42 radnika pretrpela su teže povrede na radu kojih je najviše zabeleženo u šumarstvu i drvnoj industriji – 15 i u građevinarstvu – deset. Jedan radnik je zadobio teške povrede u elektroprivredi, a njih 16 u ostalim delatnostima, podaci su Inspektorata RS.

Poslednja pogibija na radnom mestu ove godine desila se 24. jula, kada je G. V. (53) iz Banjaluke smrtno stradao nakon pada sa objekta u izgradnji i poginuo. Nesretni radnik je, kako su potvrdile njegove radne kolege, pao sa visine od 15 metara, a preminuo je odmah nakon pada sa krova zgrade.

U poređenju sa istim periodom lane, od početka januara do kraja jula 2020, broj teško povređenih radnika u građevinarstvu veći je za četiri, a u šumarstvu i drvnoj industriji za tri. Za sedam meseci lane, teško je povređeno 56 zaposlenih, dok je smrtno stradalo ukupno šest radnika.

U Inspektoratu RS naglašavaju da se, među najrizičnijim delatnostima, i dalje izdvajaju građevinarstvo, elektroprivreda, te šumarstvo i drvna industrija.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Građevinci najrizičnija delatnost

– U ovim delatnostima, posmatrano po godinama, postoji kontinuitet nastanka povreda na radu – kaže za Srpskainfo načelnica Odeljenja za odnose sa javnošću u Inspektoratu RS Dušanka Makivić.

Naglašava da, u primeni mera bezbednosti i zdravlja na radu, odgovornost imaju i poslodavci i radnici.

– Poslodavci su obavezni da organizacijom i sprovođenjem mera zaštite na radu osiguraju uslove za bezbedan rad. Radnici svoj doprinos unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu daju postupajući u skladu s propisanim pravilima zaštite na radu, izvodeći radne zadatke na pravilan način i koristeći odgovarajuću zaštitnu opremu. Apelujemo na poslodavce i radnike da zajedničkim angažovanjem doprinesu razvijanju svesti o značaju bezbednosti i zaštite zdravlja na radu – poručuje Makivićeva.

Iz Sindikata građevinarstva RS više puta su naglasili da je Zakon o zaštiti na radu dobar, ali da je problem u tome što se on ne sprovodi, te da inspekcije moraju da rade više i rigoroznije.

– Objekti i radnici moraju da budu obezbeđeni kako treba, poslodavci da poštuju zakon, a radnici obavezno da reaguju ako uoče nepravilnosti. Jasno je da su radnici dosta ograničeni, jer im posao treba, pa neće da se bune – naglasili su iz ovog sindikata.

Republička inspekcija rada je za šest meseci 2020. u oblasti zaštite na radu obavila 637 kontrola, od čega su u 243 slučaja utvrđene nepravilnosti. S ciljem otklanjanja utvrđenih propusta subjektima, izrečeno je 190 upravnih mera, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 42 naloga u vrednosti od 76.900 KM, a nadležnom sudu je podneseno osam prijava.

Lane poginulo 11 radnika

Lane se u oblasti nadzora inspekcije rada dogodilo devet smrtnih povreda na radu, od čega četiri u građevinarstvu, po jedna u elektroprivredi, tekstilnoj industriji i šumarstvu i drvnoj industriji, te dve u ostalim delatnostima. U oblasti nadzora tehničke inspekcije u sektoru rudarstva dogodile su se dve povrede sa smrtnim ishodom. Zabeležena je i ukupno 91 teža povreda na radu, od čega 19 u šumarstvu, 12 u građevinarstvu, pet u elektroprivredi, po jedna u hemijskoj i tekstilnoj industriji, 52 u ostalim delatnostima, te jedna u oblasti rudarstva.

BONUS VIDEO: Perač prozora visi sa zgrade