in

Nekome je smetao vašingtonski sporazum u junu, ZSO JE RAK za Kosovo

Predsednik privremenih institucija iz Prištine Hašim Tači izjavio je večeras da je nekome smetala mogućnost postizanja sporazuma u junu u Vašingtonu i da je zbog toga objavljena optužnica Specijalnog suda protiv njega.

“Jedna stvar je tačna, nekome je smetalo da se postigne sporazum u junu u Vašingtonu”, rekao je Tači u emisiji “Pressing” na prištinskoj televiziji T7, prenosi Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, on nije znao da će ga pozvati Specijalni sud u Hagu, i dodao da je sprečavanje njegovog puta u Vašinton bilo iznenađenje.

Takođe je rekao da je o optužnici saznao iz medija kada je izašao iz aviona.

“U tim okolnostima ne bih sebi dozvolio da nastavim, jer su poruka i susret izgubili smisao i značenje. Čuo sam iz medija kada sam izašao iz aviona”, tvrdi Tači.

Tači je rekao da ga tužioci Specijalizovanih veća nisu pitali za trgovinu organima, Žutoj kuću i bilo kakvom ubistvu, iako su prve dve optužbe osnova Specijalnog suda.

“Nisu me pitali ni za jedno ubistvo”, dodao je Tači.

On je prokomentarisao sporazum koji su u Beloj kući potpisali Beograd i Priština i ocenio da će vrhunac sporazuma biti uzajamno priznavanje. Tači kaže i da je “priznanje Izraela istorijsko”.

On je rekao i da nikada nije razgovarao o razmeni teritorija, već samo o pripajanju Preševa Kosovu.

“Želim da se Preševo pripoji Kosovu, ali bilo je mnogo priče o tome na Kosovu o Beloj kući”, kazao je i upitao gde su noževi nad mapama o kojima je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti govorio.

Kako je naveo, oni koji su govorili o noževima i podeli treba da se izvine ljudima.

Kontroverzna tačka o Gazivodama

Tači je rekao da je Vašington postigao ono što drugi godinama nisu mogli, jer nisu imali ideje i moć.

Dodao je da je sporazum gotovo isti kao što je ranije dogovoren, ali da ipak postoje neke razlike.

“Dogodila se jedna izmena. U prilikama u kojima smo tada bili, uveli smo tačku da obe strane rade na uzajamnom priznavanju. Boli me što ove tačke više nema. Propustili smo sjajnu priliku. Ostale tačke su one koje dolaze iz Berlinskog procesa poput Mini Šengena. Tačka sporazuma o Gazivodama je kontroverzna, ali dobro je što je neko odlučio da je pošalje Ustavnom sudu, jer će ovo razjasniti stvari”, rekao je Tači.

ZSO znači RS unutar Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je večeras da bi stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu bila velika greška i pokretanje “raspada države iznutra”.

“Zajednica znači Republiku Srpsku na Kosovu bez priznanja”, rekao je on za televiziju T7 i dodao da je “velika greška” ako se u Briselu sada raspravlja o ZSO, prenosi Kosovo onlajn.

“Nije da zameram nekome. Zašto razgovarati sa Srbijom o našoj teritoriji unutar Kosova. To je rak za državu Kosovo. Niko na kosovskom tlu nema pravo da razgovara o Zajednici”, rekao je Tači.

On je rekao i da ne veruje da u kosovskoj Skupštini postoji poslanik koji će glasati za Zajednicu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je ranije danas naveo da ZSO neće biti na dnevnom redu sastanka u ponedeljak u Briselu, jer jedna strana još nije spremna za raspravu.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom predviđeno je prvim Briselskim sporazumom iz 2013. postignutom u dijalogu Beograda i Prištine. Konkretni detalji su dalje usaglašeni principima, odnosno opštim elementima, sporazumom iz 2015. godine.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. godine utvrdio da principi o ZSO nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i Statutom o Zajednici, podseća Kosovo onlajn.

Pitanje formiranja ove zajednice je izazvalo žestoke rasprave i masovne proteste na Kosovu 2016. godine.

Pitanje ZSO je ponovo pokrenuto 7. septembra ove godine, u okviru dijaloga na visokom političkom nivou koji vode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

VIDEO: Potpisivanje istorijskog sporazuma Vučića, Hotija i Trampa