in

“NEMA ŠANSE DA PREŽIVITE AKO SE NE SKLONITE” Uragan Lora postaje jedan od NAJJAČIH IKADA i preti Teksasu i Luizijani

Uraganu Lora koji se približava obalama Teksasa brzinom od preko 200 kilometara na sat, nedostaju još samo sedam kilometara na sat brži udari vetra da bi iz kategorije 4 prešao u kategoriju 5, najvišu po kategorizaciji Nacionalnog centra za uragane SAD.

Ovaj uragan bi, prema oceni stručnjaka, mogao biti najjači koji je ikada do sada pogodio priobalne oblasti Teksasa i Luizijane, preneo je Rojters.

Očekuje se da će Lora, koju meteorolozi nazivaju “smrtonosna nepogoda”, stići do kopna SAD ovoga jutra po američkom vremenu i prouzrokovati katastrofalna razaranja.

Gradonačelnik Lejk Čarlsa u Luizijani kazao je kako nisu uspeli da evakuišu dovoljno ljudi.

Foto: Tanjug/AP
Uragan Lora naterao ljude na evakuaciju

– Učinili smo sve što smo mogli. Strahujem da nismo uspeli da evakuišemo dovoljno ljudi. Ako ne budete u skloništima kada uragan udari, utopićete se. Nema šanse da preživite nalet ako niste u skloništu – kazao je Nik Hanter.

Uragan je sinoć lociran na oko 145 kilometara južno-jugoistočno od Port Artura, država Teksas, procenjuje se da će prvi kontakt s kontinentalnim delom SAD pratiti udari vetra i do 240 kilometara na čas, ali da će kasnije, u unutrašnjosti susedne države Luizijane, dostizati brzinu i od preko 320 kilometara na sat.

Port Artur je od juče poslepodne podsećao na avetinjski grad sa samo par otvorenih benzinskih pumpi i prodavnica pića.

“Ljudima je sada potrebna njihova doza alkohola”, rekla je prodavačica u radnji sa alkoholnim pićima u razgovoru sa izveštačem Rojtersa, rekavži da namerava da ostane kod svoje kuće i “isprati Loru”.

Uragan Lora naterao ljude na evakuaciju Foto: Tanjug/AP
Uragan Lora naterao ljude na evakuaciju

Lokalne vlasti strahuju od poplavnog talasa i podsećaju da mesto očekivanog udara Lore na kontinentalni deo Amerike, duž granice Teksasa i Luizijane, nije zaštićeno barijerom.