in

NEMA USLOVA ZA ISPITIVANJA Brčaku korona dva puta izazvala upalu pluća, sumnja se na reinfekciju

Na području Brčko distrikta zabeležen je prvi slučaj u kojem je pacijentu nakon oporavka od korona virusa te bolničkog lečenja za veoma kratko vreme ponovo zabeležena upala pluća i pozitivan nalaz na COVID -19.

Nadležni navode da je potrebno izvršiti detaljna ispitivanja za koje nemaju uslova, prenosi Srpskainfo.

Muškarac je rođen 1958. godine, a nakon uspešnog oporavka od zaraze korona virusom i upale pluća za veoma kratko vreme ponovo je dobio simptome infekcije u teškom obliku.

– Ovaj pacijent 27. avgusta je prvi put bio pozitivan na korona virus, a od upale pluća je lečen u bolnici u Brčkom. Nakon 14 dana je retestiran, sa negativnim rezultatom i dobrom kliničkom slikom je otpušten kući. Sa simptomima se ponovo javio 22. septembra, a u kovid ambulanti je testiran pozitivno – rekla je šefica Pododeljenja za javno zdravstvo Brčko distrikta Anđa Nikolić.

Ovaj 62-godišnjak sada ima težu kliničku sliku, nalazi se u kovid odeljenju brčanske bolnice sa upalom pluća, a nadležni navode da ne mogu sa sigurnošću tvrditi da li je reč o reinfekciji.

– Da li je ovde reč o reinfekciji korona virusom, ili je, prema nekim studijama, u trenutku otpuštanja pacijent imao suviše nisku koncentraciju virusa koja nije mogla biti detektovana, mi za sada ne znamo. Činjenica je da je ova osoba bila u izolaciji nakon otpuštanja iz bolnice – navela je Nikolićeva.

Foto: C. Kovačević / RAS Srbija

Bolnica u Brčkom

A da li je zaista reč o reinfekciji nekim novim sojem koronavirusa ili pak slučaju u kojem ranije PCR test nije mogao detektovati SAR-CoV-2, moglo bi se jedino utvrditi detaljnim analizama, ali za to uslove u Brčkom nemaju, piše Klix.

– U našim uslovima mi ne možemo detektovati koji je tip ili pottip virusa u pitanju. U Bosni i Hercegovini samo je Veterinarski fakultet u Sarajevu uspeo izolovati virus koji je u to vreme najčešće bio prisutan u našoj zemlji. Ovog pacijenta bi bilo poželjno poslati u tercijarnu ustanovu kako bi se sve ispitalo. U ovim uslovima potrebno mu je obezbediti mesto pa ga tek onda transportovati – dodala je Nikolićeva.