in

Ni Srpska, ni Srbija ne žele rat, već mir i stabilnost u region

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ni Republika Srpska, ni Srbija ne žele rat i sukobe, nego da se snažno zalažu za mir i stabilnost u regionu.

On je naglasio da je Srpska za razgovor i da se kreće u okviru Dejtonskog sporazuma, bez nametanja rešenja od međunarodne zajednice i visokog predstavnika, dok političko Sarajevo još nije prihvatilo činjenicu koja se zove Republika Srpska i ne prezaju čak ni od oružanog sukoba, što se moglo čuti poslednjih dana, prenosi Srpskainfo.

Dodik je sinoć za RTS naglasio da je za Republiku Srpsku veoma značajno da u Beogradu ima s kim da razgovara, da posebno raduje razumevanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te zahvalio za pomoć Srbije u realizaciji velikog broja kapitalnih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj.

Prema njegovim rečima, Srbija je potpisnica Dejtonskog sporazuma i garant položaja Republike Srpske u BiH, i zbog toga mora da zna kako se u BiH, putem visokog predstavnika, krši Dejtonski sporazum na štetu Srpske.

On je ponovio da se institucije Republike Srpske ne mire sa činjenicom da stranci u Ustavnom sud BiH imaju presudnu ulogu u donošenju najvažnijih odluka, koje najčešće idu na štetu Srpske, kršenjem Ustava BiH.

– Jaka Srbija garant je stabilnosti i mira u regionu, a to pokazuje pogotovo sada pod vođstvom Vučića – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da su Srbi koji žive van Srbije veoma vezani za ono što se zove kosovski mit, te poručio da samoproglašeno Kosovo nikada u Republici Srpskoj, pa tako i BiH, neće priznati kao državu.

Prema njegovim rečima, Srpska ne prihvata dvostruke aršine međunarodne zajednice u pogledu budućeg statusa Kosova, s jedne, i Republike Srpske, s druge strane.

Govoreći o najavljenom sastanku u Vašingtonu predstavnika Srbije i samoproglašenog Kosova, Dodik je rekao da je delegacija Republike Srpske juče u Beogradu želela da Vučića upozna o mogućnosti da se na tom sastanku otvori i pitanje Republike Srpske, posebno u kontekstu kršenja Dejtonskog sporazuma.

– Vučiću smo predstavili argumente o duplim aršinima međunarodne zajednice i pokušajima dela bošnjačke politike da derogira Republiku Srpsku, kao i nastojanjima ka slabljenju Srbije kao lidera u region – pojasnio je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH rekao je da je dokument, koji je poslao Vučiću, upitio i u Zagreb, te da još nije dobio odgovor.

– Mislim da je veoma bitno da to bude na svim adresama koje učestvuju u procesu koji se zove BiH – dodao je Dodik.

Komentarišući reagovanja iz Sarajeva na sastanak sa Vučićem, Dodik je naglasio da susreti predstavnika Srbije i Srpske nisu i nikada neće biti usmereni protiv bilo koga, jer je tu reč o unapređenju bilateralnih odnosa u skladu sa specijalnim paralelnim vezama, definisanim Dejtonskim sporazumom.

– Sarajevo nikada nije dalo odgovor na pitanje ko je pokušao da ubije Vučića u Srebrenici, koji je tamo došao da se pokloni žrtvama. To isto Sarajevo nastoji da od Saveta ministara, kao pomoćnog tela Predsedništva BiH, načini takozvanu vladu BiH, ali mi iz Republike Srpske to nikada nećemo dozvoliti jer poštujemo slovo Dejtona – poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je BiH prazna zemlja, koja na unutrašnjem planu nema nikakav subjektivitet i samo služi da Bošnjaci svojataju nešto što nemaju. Navodeći da je BiH država samo prema međunarodnom planu, Dodik je zaključio da od nje nema ništa i da je bolje da svaki narod živi sam za sebe.